Szkennelés

Xmonster témája a 'Videók, Grafikák, Fotózás' fórumban , 2007 November 30.

 1. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Bár nem sok szkennelt képet teszek ki, a cégnél és otthon is elég gyakran csinálom. Néhány hiba, amit ki lehet védeni...

  Szövegre elég 600, képre inkább 1200 (lehet nagyobb is, később lecsökkentem a méretet).
  Képre minél nagyobb, annál szebb lesz a kész kép (ugyanakkora méretben), legalábbis ezt tapasztaltam. A további feldolgozásra az a legjobb, ha elég tisztán látszanak a kép raszterek (a szöveg tömör festék, ott elég kisebb is).
  Szövegnél próbálkoztam OCR-rel... A 2 színű (Line art) kevésbé volt sikeres, mint a grayscale, de legjobb eredményt a színes adta (de csak egy picit jobb, mint a szürkeárnyalat). Sokat javít a felismerésen egy zajcsökkentés.

  A szkennelés:
  - Ha a papír nagyon vékony, átlátszik rajta a hátoldal és a következő oldal. A hátoldalt nem lehet kivédeni, de ha fehér papírt (ne fényeset!!!) teszek a két oldal közé, a következő nem látszik (ha nem akarom gyűrni az újságot).
  - Nem érdemes bekapcsolni semmi képjavító opciót, bármelyik program szebbet csinál.
  - A mentésnél ne legyen túl nagy tömörítés, mert JPEG hibák lehetnek.
  - néhány szkennernél azt tapasztaltam, hogy az elején rosszabb a kép (csíkos), mint a közepén, ezért inkább középre igazítom az anyagot.

  A legjobb szkenneléssel is megmarad néhány hiba:
  - raszterek
  - papír egyenetlenség
  - átlátszik a másik oldal
  - szin hibák

  Javítások:

  1. Raszterek eltűntetése...Néhány program tud beépítve ilyet (Paint Shop Pro: Moire eltűntetés). Ha nincs ilyen, akkor Gaussian Blur ajánlott. Addig kell húzni a csúszkát (Radius), amíg éppen eltűnik. Ne tovább, mert ezután részletek maradnak le.
  2. Az így kapott kép elég zajos (a zaj miatt mindig részletgazdagabbnak tűnik, de az nem a kép része!). Valami zajcsökkentés kell. Nekem a Noiseware jött be legjobban (OCR programmal is teszteltem), legtöbb részlet, jó kontraszt, jó zajcsökkentés.
  Állítani kell néhány dolgot: a raszter hibák a High tartományba esnek, a papír egyenetlensége inkább Mid, de ez felbontás függő. De ne tűnjenek el részletek!
  A raszter eltűntetés, zajcsökkentés azért jó, mert szebb lesz a kép, és jóval kisebb méretű (JPEG).
  3. Az előző két lépéssel csökken kicsit a kontraszt és élesség, ezt vissza kell állítani. A Noiseware-ben van ilyen lehetőség, ott azzal a lépéssel már ez is megvan. Ha nincs, kézzel kell kontrasztot növelni (néha jó az Auto Contrast). Élesség állításra az Unsharp Mask javasolt, de ne túl sokat, mert természetellenes lesz a kép.
  4. Ha átlátszik a másik oldal, ki lehet szedni, ha azt is beszlennelem, másik layer-re teszem, Mirror és Invert, igazítom, és addig változtatom az intenzitást (vagy átlátszóságot), amíg el nem tűnik az átlátszóval együtt, majd ebből lesz az új kép.
  5. Még a papír korrekcióhoz tartozik, hogy ha tudom, hogy mi lenne a fehér (és nincsenek festékpontok), akkor annak a színét megnézem, és Color Correction-nal levonom a képből, de csak a Highlight részeken, mert a többin inkább a festék dominál. De az is lehet, hogy ezzel a korrekcióval níyomták, akkor ez nem kell...
  6. Színkorrekció...Kicsit ízlés kérdése, jó szkennerrel inkább ne...Csak akkor érdemes, ha jó a monitor (azt látom, ami a képen van).
  7. Méret...Meg kell nézni, milyen a kép, de az eredeti raszter felbontás 2-szerese alá nem illik menni, általában 2x2 raszter ad egy szín pontot (de ez nyomtatás függő). Ennél a kép információ tartalma kisebb szokott lenni.
  8. Ha szükséges, el kell forgatni a képet, hogy a lapnak megfelelően álljon. Szövegnél különösen zavaró, az OCR programok sem mindig tudják értelmezni a ferde szöveget.

  u.i. Ez sem arról szól, hogyan kell csinálni, csak néhány ötlet...Ha másnak is lenne, nagyon örülnék...:)...Inkább csak a kezdőknek szeretnék valami tanácsot adni...
  Ha érdekel valaki, megmutatom egy képen, hogyan lehet javítani...
   
  3 ember kedveli ezt.
 2. dragon86

  dragon86 borda sorozatfüggő

  köszi az észrevételeket, és tippeket.
   
 3. silverwolf

  silverwolf Ismert tag

  Köszi a tippeket/tanácsokat, kezdő szkennel(get)őként nagyon hasznosnak találtam :meghajolo :koccint:
   
 4. adam89

  adam89 Ismert tag

  Sok ilyen topicot! Ebből legalább tanulunk :)
   
 5. Lordan

  Lordan borda lovag Képmester

  Mindig van mit tanulni...;)
  Köszi a tippeket, XM!
   
 6. TK36

  TK36 Új tag

  És Xmonster scanner vásárlási tanácsok is lesznek?
   
 7. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Sajnos kevés scannert ismerek: egy Canon Lide 35 és HP Scanjet Photo G4010 amiket nézegetni tudok. A Canon 1200*1200, a HP 4800*4800 optikai felbontású.
  A Canon kicsit gyorsabb, és szinte 0 bemelegedési idő (LED).
  Módosítás nélkül a HP színei szinte tökéletesek (96 bit: 6 szín érzékelő), a Canon-é nem annyira, de módosítani lehet.
  Egy egyszerű módszer az ellenőrzésre: 1200dpi-n scannelek (akkor már látszanak a színpöttyök) valami elfogadható minőségű raszteres anyagot. Megnézem a színpöttyöket, kb. meg kell felelni a CYMK színeknek (pl. Photoshop megmutatja). Ha nem OK, a különbséggel korrigálhatom a képet. Nem a monitor képpel kell összehasonlítani, mert az ritkán lesz pontos (monitorbeállítás, fények, fehéregyensúly,...)!
  A Canon-on az első pár sorban látok pici hibákat (nem egyenletes a mechanika?), ezért kicsit lejjebb teszem a papírt. Fontos a jó illeszkedés az üvegen, ezért valami kisebb könyvet rakok rá. Ha nagy a súly, akkor szorul a mechanika!

  Azért jó a raszternél nagyobb felbontáson scannelni, mert ha a színpöttyök összeolvadnak, az csak átlagolás, egy utólagos Gauss (haranggörbe) szerinti módosítás jobban megfelel az eredeti színképzésnek. A látszólagosan nagyobb felbontás érdekében picit módosítjak a szomszédos pöttyöket, ezt kell viszzaállítani.
   
 8. Zulu

  Zulu Ismert tag

  Szívesen olvasok/nék hasonló, lényegretörő topikot, köszönet! :fine:
  A 4-es pont tetszett a legjobban, az tényleg tök új volt, és tényleg, logikus.
  Ill. a 6. pontban nagy igazság van...nem mindegy, hogy kinek hogy van belőve a monitora, gondolok itt például szín- és kontrasztsablonokra...
   
 9. TK36

  TK36 Új tag

  A múltkor nem írtam ezt. Én jelenleg HP Scanjet 2200c lapolvasóm van. Igaz nem mai darab, nem USB 2.0-ás; de normálisan müködik (kivéve azt a kis "csikorgást" amit lapbeolvasáskor szokott művelni).
  Ezzel scanneltem be korábban a képeket.
   
 10. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Remélem, nem sok hülyeséget írok, bztosan lehet máshogy, jobban is...:)

  Régen volt egy Pantone színskálám, azzal szórakoztam...
  A Canon vs. HP-ról még annyit, hogy csináltam egy próbát, a képernyőn megjelenő Canon-nal szkennelt kép szinte pontosan megfelelt az eredetinek. De...Megnéztem a színpöttyöket, azok lényegesen eltértek a CYMK-tól. A HP képe teljesen más árnyalatú volt, de a pöttyök szinte hiba nélkül adták az alapszíneket...Ennyit a monitoron látott képről...
  Állítólag a Vuescan program ismeri sok scanner korrekciós görbéjét, egyszer megnézem...
   
 11. TK36

  TK36 Új tag

  Lehet, hogy egy picit OF a kérdésem, de:
  Házilag a szkennert érdemes megjavítani vagy inkább nem kisérletezzünk vele? Persze ez a garancia idő lejártára vonatkozólag értendő.
   
 12. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Erre nincs egyértelmű válasz...Én biztosan megnézném, mi a baja...:)

  Kipróbáltam a Vuescan-t, a Canon LIDE 35 és HP G4010-en is kb. ugyanazt szkennelte (a Canon képe eredetileg teljesen más volt), úgy látszik elég jók a színkorrekciók...
   
 13. TK36

  TK36 Új tag

  Olvastam teszteket, véleményeket és ott azt állapították meg hogy a LED-es lapolvasók nem annyira jók mint a "normál".
  Az igaz, hogy a LED-es lapolvasók kisebbek, könnyebbek és kevesebb áramot vesznek fel, de valamiért nem nyerőek, állítólag.
   
 14. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  A LED-esek tényleg kisebbek, kevesebb a fogyasztás, sokszor az USB táp elég, nem kell külső, a bemelegedési idő minimális.
  Újabb technológia, lehetnek hibák, de inkább csak az olcsó kategóriában. Ott sem a LED miatt, inkább mechanikai problémák vannak. A LED-nek még problémája lehet a nem egyenletes fényterítés, de a jobb készülékben már ez sem. Nagyon profi LED-es fotó scannerei vannak pl. a Nikonnak...A jó gépekben csak a LED előnyeit látod.
  Valószínű, hogy a nagyon olcsó LED-es scanner kicsit rosszabb, mint a hasonló árú hagyományos....
   
 15. TK36

  TK36 Új tag

  Xmonster: a Canon és a HP lapolvasók szoftver ellátottsága milyen? Tehát melyikhez adnak jobbat ill. többet?
  Canon-nál is van már diafilm beolvasós scanner?
   
 16. GoodSpeed

  GoodSpeed Ismert tag

  TK : Canon Lide 20-hoz pl nem volt 64 bites OS driver.
  HP-hoz pedig van ;)
   
 17. TK36

  TK36 Új tag

  Xmonster: a Canon Lide 90-es scannert bátran mered ajánlani lapolvasóként? Vagy ez a kezdő lapolvasó szint(je)?

  GoodSpeed: köszi, de még 64 bitnél nem tartok. ;)
   
 18. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Szerintem jó lehet, gyors, nem kell külön táp. Azt írják, hogy jó minőségű, még foto szkennelésre is ajánlják, ha nem átlátszót szeretnél (film).
  A színeket jónak mondják, megfelelő korrekcióval közel tökéletes lehet...
   
 19. Xmonster

  Xmonster <b>Moderátor</b>

  Visszatérve a topic kezdő hozzászólásomhoz, némi korrekcióra van szükség:eek:...

  A hátoldali kép kivonása inkább csak véletlenül sikerült, ennél sokkal bonyolultabb...

  Ezt próbálom megcsinálni, amit leírok, ha valaki olvassa, és hibát talál, esetleg egyszerűbb, jobb megoldás van, ne kíméljen:D:

  1. Szkennelés
  Fontos a nagyon pontos illesztés, én egy nagyon pici tűvel átszúrom az oldal két távoli pontját (a lap szélén, ahol nincs kép), majd a két oldalt beolvasom.
  2. Illesztés
  Photoshop-ban behozom 2 layer-e (a hátoldalt tükrözve), az átszúrás helyét egymásra illesztem (mozgatás, forgatás, esetleg méret változtatás), majd a két oldalt 1-1 JPG-be mentem (az átlátszóság változtatásaval).
  3. A hátoldali kép szerkesztése.
  Szimulálni kell, hogyan látszik át a hátoldal, ez két részből áll:
  - Létrehozok egy új Fill layer-t, aminek színe vagy fehér, vagy a papír színe. Az átlátszóságát 1..6 %-ra állítom, az papír függő (egy fehérebb részen meg kell nézni).
  - Az előoldali kép is befolyásolja, pl. a fekete alatt nem látszik semmi. Ha levonnám ebből is a hátoldalt, hamis színeket kapnék. Tehát az előtér intenzitás negáltjával le kell maszkolni a hátoldalt, de ez csak közelítés...
  Ezt úgy csinálom, hogy az előtér képet átalakítom Lab Color módba, az L Channel inverzével készítek egy maszkot a hátoldalra. Itt is lehet variálni az átlátszósággal, majd a kapott képet kimentem.
  4. A hátoldali kép kivonása.
  Pontosan tudom, mit kell csinálni. de Photoshopban nem egyszerű. A levonást CMYK módban kell elvégezni, de hiába adom meg ezt a módot, a műveleteket RGB-re végzi...:(
  Persze elég bonyolultan meg tudom csinálni, de Paint Shop Pro-ban sokkal egyszerűbb:
  - Képek beolvasása (előtér, háttér).
  - Mindkét képre Split CMYK channels.
  - Az előtérből csatornánként kivonom a hátteret az Arithmetic/Subtract funkcióval (Clip color values bakapcsolva!), és Grayscale-re alakítom.
  - A kapott 4 képet a Combine CMYK Channel-lel újra egyesítem.
  A baj az, hogy ha nem jól állapítottam meg az átlászóságot, hamis színeket kapok, újra kell csinálni a 3. ponttól (vagy a Levels-szel kicsit módosítani lehet).

  Leírva nem túl egyszerű (elvégezve sem:D), de az első próbálkozás viszonylag jól sikerült, Fontos a pontos illesztés. Elvileg a beolvasott, módosítatlan képen kellene elvégezni, mert pl. a Descreen a háttérkép színekkel meghamisíthatja a képet, ezt nehezebb korrigálni (nincs a helyén, és a szomszédos színeken is módosít).

  Ha lesz időm, és valakit érdekel, némi mintán bemutatom, hogy sikerült...
   
 20. TK36

  TK36 Új tag

  Xmonster; még milyen lapolvasókat tudnál ajánlani otthoni használatra a Canon márkák közül? Csak ez az egy márka kapja USB--n az energiát (tehát kevesebb kábel)?
   

Megosztás

 1. Halihó! Tájékoztatunk, hogy oldalunk a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket használ.
  A sztar.com további használatával ezt elfogadod. Az új adatvédelmi (GDPR) törvény értelmében, valamit kötelező megjelenítenünk. Valószínű, hogy már 10+ másik ilyet elfogadtál...rajta hát...
  Felhívás bezárása