30 éves a Rubik kocka! (lánykori nevén Bűvös kocka)

zogy

képmester
Rubik Ernő eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy két-két átellenes (párhuzamos) oldal színei a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.
(Összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva; negyvenháromtrillió-kétszázötvenkettőbilliárd-hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcsszázötvenhatezer)(kb. 4,3&middot;10<SUP>19</SUP>) eltérő állás hozható létre.)
Bár 1975. január 30. - A kocka szabadalmának beadása ,de 1980. január 10. - Rubik Ernő aláírja az Ideal toy Co-val a névhasználatról szóló szerződést, melyben jelképesen 1 US$-ért megengedi, hogy a cég az ő nevével árusítsa a kockát. Innentől beszélhetünk Rubik-kockáról.
Rubik Ernőt Állami Díjjal tüntetik ki.
Rubik Ernőt kinevezik címzetes egyetemi tanárrá.
A Magyar Akadémia elnökévé választják Rubik Ernőt, melynek később 1996-tól tiszteletbeli elnöke.
Rubik Ernőt életművéért Gábor Dénes-díjjal tüntetik ki.
Díjak:
Az 1978-as magyar BNV-díj,
A Kultúrális Minisztérium 1979-es nívódíja
1980-ban több országban nyert díjakat: így Angliában, Németországban, Franciaországban. Angliában például a Toy of the Year 1980. (az év játéka) díjat is megnyerte, amelyet minden évben csak egyetlen játék kap meg.
1981-ben a New York-i Museum of Modern Art (a modern művészet múzeuma) a kockát felvette építészeti és design gyűjteményébe.

 

CJKrisz

Ismert tag
Mi a "sima" 3x3-ast tekergettük még a suliban is. Egyszer az egyik tanár még meg is szólt miatta, hogy ne játsszak már azzal a gyerekjátékkal, azt még a hülye is ki tudja rakni, értelmesebb dolgokkal kellene foglalkoznom. Letettem az asztalára, hogy van-e olyan hülye, hogy ki tudja rakni. :) Görcsölt vele egy ideig, de nem bírt vele és visszaadta. Majd azért hozzátette, hogy egyszer véletlenül már kirakta. Aha persze, véletlenül. Én meg a dalai láma vagyok. :)
 

Commandante

Ismert tag
én többször is kiraktam anno...igaz leszedni mindig könnyebb volt a szines kis négyzeteket, de piszkosul nehezen ragasztottam vissza...
 

Anikó

borda csikidam<br>Képtálaló
Mi is a hagyományos kockát forgatjuk, a lányaim teljesen odáig vannak érte, de baromi húzós az ára már.....
 

CJKrisz

Ismert tag
A hagyományost általában 1-2 perc alatt kitekerem, ellenben ezzel a tükrössel szerintem szerencsétlenkednék egy jó ideig, pedig ez is 3x3-as. :)
 

Csatolások

  • Rubiks-Mirror-Blocks-Puzzle.jpg
    Rubiks-Mirror-Blocks-Puzzle.jpg
    24.9 KB · Olvasás: 12

TK36

Új tag
Köszi a hírt.
Én úgy hittem, hogy már rég elmúlt 30 éves.
Nekem nem ment a kirakása; igaz nem sokáig próbálkoztam vele. :(

Valami távol-keleti gyártó lenyúlta a Rubik-kocka gyártását, és ő gazdagodott meg belőle; így hallottam.
De - tudtommal - Rubik Ernőnek van még egy-két hasonló szerkentyűje, ami ezen elven működik.
 

odry

Ismert tag
én többször is kiraktam anno...igaz leszedni mindig könnyebb volt a szines kis négyzeteket, de piszkosul nehezen ragasztottam vissza...

:five:

Bábel-torony.... nekem úgy rémlik hozzá kapcsolódik az is.

Topikcím nagyon lol, lánykori néven:D
Nekem amúgy csak bűvös marad, kösz!:)
 

TK36

Új tag
Ez a Bábel torony meg volt/van valahol, de nem erre gondoltam, hanem a Bűvös négyzetek-re. Meg volt ilyen Rubik kígyó is.
 

Gacsi

Ismert tag
nagyon aranyos, ahogy az utolsó soron kérdezget... :)

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DUdq2vqybpU&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DUdq2vqybpU&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 

D_Phobos

Ismert tag
Én egy hónap alatt saját magamtól kiraktam és azóta is ki tudom rakni bármikor 6-8 perc alatt :D Mármint a 3x3-asat.
A 2x2-est még könnyebb, az ötszög alakú pedig elég durva :D 2-3 előadás ráment az egyetemen, mire kiraktam 1x :D

Most a gömböt akarom majd valahonnan megszerezni meg a tükröset.

Amúgy Boldog Születésnapot a kockának! :)
 
Oldal tetejére