A magyar történelem 1931 és 1943 között

dombi1976

borda veterán Moderátor
Fórumvezető
Több mint ötezer hangos filmhír vált nyilvánossá november 5-étől a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán. Szabadon böngészhető a magyar történelem 1931 és 1943 között.
November 5. óta szabadon hozzáférhető a magyar hangos filmhíradó első 12 évét tartalmazó gyűjtemény. A Neumann Nonprofit Kft. tegnap indította el a Filmhíradók Online weboldalt, amely az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából.
A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók képezik a Neumann által üzemeltetett Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) első különgyűjteményének alapját. Az összesen több mint 63 órányi különleges filmkincs most először kerül teljes egészében feldolgozva, korlátozás nélkül és ingyenesen a nagyközönség elé.
A hírfolyam 5183 darabja aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról, olvasható a Neumann közleményében. A bejátszásokban feltűnik az utca embere, egy-egy hétköznapi hős, a bulvárhírek főszereplői már akkor is filmsztárok, sportolók, művészek vagy újszülött oroszlánbébik voltak.


A korszak második felében egyre több a politikus, uralkodó, arisztokrata és katona a hírekben. Ahogyan az idő előrehaladtával ritkulnak a nemzetek közötti barátságos labdarúgó-mérkőzéseken forgatott tudósítások, úgy nyernek teret a légvédelmi gyakorlatokról, hadászati fejlesztésekről szóló beszámolók, amelyeket később a világháború nemzetközi frontjairól érkező jelentések váltanak fel.
Az ezredik, jubileumi kiadást a hangját a híradóknak kölcsönző, nyilas kollaborációért később elítélt Kiss Ferenc így vezeti fel 1943 tavaszán: "Hitelesebb és pontosabb lett az igazság e képes krónika által: hitelesen és hűségesen bizonyítja a magyar életet, vitézséget, munkát, jókedvet a késő unokáknak. Ez a képes krónika elmondja nekik, hogyan emelt föl minket e mélyből az igazság."
<object codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" height="400" width="430">

<embed src="http://widget.nava.hu/neumann_l.swf?sort=0&startpage=0&results=0&filmID=1&wmode=2&uID=732557510" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" height="400" width="430"></object>
"A filmhíradó nemcsak a korszak eseményeiről tudósít, hanem annak látásmódjáról, értékeiről és problémáiról is: milyenek voltak a boldog békeidők, hogyan haladt a háború felé az ország, mi volt ebben a nyilvánosság szerepe. Az archívum megőrizi, ami ránk maradt, így biztosítunk lehetőséget az utódoknak arra, hogy értékeljék mindazt, amit mondani akartak magukról az elődök. Egy archívum nem ítélkezik, hanem megteremti a tanulás, értékelés lehetőségét" – mondja Kitzinger Dávid, a Neumann Kft. ügyvezető igazgatója.
A filmekhez mindenki hozzáférhet. A világhíradók gyűjteménye részletes leírással rendelkezik: az online adatbázisban témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt az elhangzó szöveg minden egyes szava is kereshetővé vált.
Az oldal látogatói flash-lejátszó segítségével jó minőségben tekinthetik meg a felvételeket. A filmhírek kommentálhatók és szabadon kulcsszavazhatók is a regisztrált felhasználók által. Bármelyik filmhírt egyszerűen beágyazhatják saját honlapjukba vagy blogjukba, és könnyen megoszthatják őket e-mailben és a közösségi oldalakon is. A Filmhíradók Online anyagainak felhasználása oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálhat. Az üzleti célú felhasználás kizárólag az MNFA engedélyével lehetséges. Innen lehet elindulni a történelem felé.
 
Oldal tetejére