Eljárás a VOLT Fesztiválon egy magyar dj. ellen

Jofi

Képmester

Várom a véleményeteket...

Forrás:
http://stop.hu/articles/article.php?id=698043
2010-07-07

Szombat éjjel a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége szerzői jogi ellenőrzést folytatott a VOLT fesztiválon. Egy esetben találtak jogsértésre utaló jelet, a dj Pozsi néven fellépő Pozsonyi Attilánál - laptopját elvették, és eljárást indítottak ellene. A STOP-nak megszólalt a nemzetközi botránnyá dagadó történetet nyilvánosságra hozó sztár dj, Yoda mester.


<!------ END SENDBYEMAIL ------>"Az ellenőrzést a MAHASZ kezdeményezte, és találtak olyan felvételeket, amelyekről kérdéses, hogy befizették-e utánuk a szerzői jogdíjakat. Ekkor kértek rendőrségi beavatkozást, hogy megvizsgálhassák a kérdéses eszközt" - mondta el a STOP-nak Kálmán Gabriella, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányság sajtóreferense a múlt szombati razziáról. Hozzátette, a laptop vissza fog kerülni tulajdonosához, amint a szekértői vizsgálat lezárul. Az ügyben szerzői és szomszédos jogok megsértésének gyanúja miatt indult eljárás.


Dr. Musinger Ágnes, a MAHASZ igazgatója a STOP kérdésére elmondta, a hangfelvételek többszörözése a Szerzői jogi törvény 76. paragrafusa értelmében a hangfelvétel előállítójának engedélyével történhet, Pozsonyi Attila azonban nem tudta igazolni, hogy az általa készített másolatokhoz megszerezte volna a jogosultakat képviselő közös jogkezelő szervezettől (MAHASZ) a többszörözéshez szükséges engedélyét. A szakértői vizsgálat után állapítják meg a sértettek személyét és az okozott vagyoni hátrány nagyságát.

"Pozsonyi Attilával szemben egyébként semmiféle kényszerintézkedés nem történt, a megbilincseléséről szóló hírek valótlanok. Nincsenek razziák, csak hatósági ellenőrzések. Amennyiben az ellenőrzött dj rendelkezik a megfelelő jogosítással és bemutatja az ezt igazoló fényképes igazolványt, vagy a hologramos címkével ellátott másolatot, akkor semmi további intézkedés nem történik" - tette hozzá Musinger Ágnes. Megjegyezte, egyelőre nem nyilatkoznak arról, hogy a Balaton Sound-on lesz-e ellenőrzés, de ahogy eddig, úgy ezután is bármilyen zenés rendezvényen, szórakozóhelyen előfordulhat.

Lobenwein Norbert, a VOLT és a Balaton Sound szervezője közleményében tudatta: minden közreműködőt, alvállalkozót és művészt a jogszabályok betartására buzdítanak, a razzia-jellegű, az eseményeket és a közönség szórakozását megzavaró ellenőrzéseket azonban kifejezetten rossz megoldásnak tartják. A hétvége óta folyamatosan megkeresik őket a közönségtől és a dj-szakmától egyaránt, éppen ezért a MAHASZ, a Magyar Lemezlovas Egyesület, a fesztivál szervezői és több ismert dj részvételével a Balaton Sound stábja kerekasztal-beszélgetést szervez a fesztivál szombati napjára.

Nemzetközi botrány?

A hatóságok a brit dj Yodát is szerették volna ellenőrizni. Twitter-üzenőfalán így tudatta mindezt: "Múlt éjjel a magyar szerzői jogi nyomozók azzal fenyegetőztek, hogy elveszik a laptopomat és a dvd-imet, ha nem tudom bizonyítani, hogy minden zenémet és videómat megvásároltam. Milyen ősrégi törvény már ez? Aha, persze, itt a blokk arról a Michael Jackson kislemezről, amit 1988-ban vettem, majd felmásoltam a laptopomra. Huszonkét éve őrzöm, hogy bemutathassam." Az üggyel kapcsolatban megkerestük az előadót.

"Ami engem illet, nem sok mindenről számolhatok be, mert az egészről csak a VOLT fesztivál egyik sajtósától tudok, a nyomozók nem hallgattak meg személyesen. Más dj-ket azonban személyesen vontak kérdőre a rendezvényen" - mondta el a STOP-nak Duncan Beiny, azaz dj Yoda.

A dj hozzátette, noha az mp3-és videóletöltés a legtöbb országban illegális, úgy véli, a "végletekig idejétmúlt és életszerűtlen" dolog, ha a hatóságok egy élőzenés programokat felvonultató fesztiválon követelnek vásárlást igazoló bizonylatokat a lemezlovasoktól. "Több mint tízezer szám van a laptopomon, amikor játszom, így irreális elvárás, hogy mindegyikről számlát lobogtassak" - tette hozzá dj Yoda.Völgyesi Gabi: ez nyomozástechnikai kérdés

Völgyesi Gabriella a Unique énekesnője, emellett gyakorló jogász. A STOP arra kérte, véleményezze a történteket. "Itt több érdek feszül egymásnak: a közönségé, hogy ne maradjanak el koncertek, illetve a MAHASZ-é - közvetve pedig az általuk képviselt hanglemezkiadók, szerzők és előadók csoportjáé. Utóbbiak érdeke, hogy ne érje őket szerzői jogsérelem."

Völgyesi hozzátette, a megjelent cikkekből úgy sejlik ki, hogy Pozsonyi Attilától ugyan elkobozták laptopját, ám csupán tanúként idézték be, s nem gyanúsítottként. "Ez már azonban - hogy miért tanúként és nem gyanúsítottként van kihallgatva -, nyomozástechnikai kérdés. A rendőrség taktikája sok esetben az, hogy tanúként idézi be az illetőt, aki eljárásjogilag más pozícióban van: igazmondási kötelezettség terheli, míg a gyanúsított bármikor megtagadhatja a vallomástételt. Miután a tanú vallomásával kellőképpen beterhelte magát, gyanúsítottat csinálnak belőle, úgyhogy nem mindegy, hogy tanúként milyen nyilatkozatot tesz az ember, illetve segíti-e őt ebben jogi képviselője, vagy sem."

Kérdésünkre, hogy szerinte lehetett-e csupán riogatás a hatóságok célja, megjegyezte, lehet kódolt üzeneteket keresni, de a cél elsősorban mindig az, hogy minél alaposabban feltárják azon eseteket, amelyek kapcsán felmerül az alapos gyanú, hogy bűncselekményt követtek el. "Az irodánkban egyébként több szerzői jogi jogsértéssel kapcsolatos büntetőper van folyamatban, ezért van némi rálátásom" - jegyezte meg.

"Amennyiben tényleg csak egy dj tevékenységét és eszközeit kezdték vizsgálni, annak több oka is lehet. Például: annyira elhúzódott a helyszíni intézkedés, hogy többre nem volt idő. De lehetséges az is, hogy a rendőrök kaptak egy fülest. Ám mindez csak spekuláció" - jegyezte meg.

Kiemelte, ritkán esik szó arról, hogy a szerzői jogi bűncselekményekre, csakúgy, mint az adócsalásra, a társadalom nem tekint rosszallással, holott mindkettőt szabályozza a Btk. "Jó ötletnek tartanám, ha a fiatalokat minél korábban felvilágosítanák ezekről a kérésekről is, mert szükséges volna a szemléletformálás."
 

kalmj

Ismert tag
Nézőpont kérdése, hogy az adó, vagya az adócsalás a lopás. ;) Az jó hozzáállás, hogy először azzal tartassuk be, aki ebből él, de mi van ha utólag mindent rendben találnak? Hány embernek okoztak kárt? Ellenőrizzék a lakásán (gondolom az a bejejelentett székhely) A külföldire nem vonatkozik itthon a hazai jogrend?
Gabinak meg nagyon aranyos mondata"Kiemelte, ritkán esik szó arról, hogy a szerzői jogi bűncselekményekre, csakúgy, mint az adócsalásra, a társadalom nem tekint rosszallással, holott mindkettőt szabályozza a Btk."
Csakhogy mint tudjuk, '48 után is Deákék adó nemfizetése vitte előre az országot. :D
 

stoned

Adminisztrátor
hát a fene tudja, ha letöltesz magadnak egy zenét azért ne b@sztasson senki, de ha pénzt keresel vele mint dj akkor az a minimum, hogy megveszed az eredetit. én nem értem, hogy miért olyan nagy probléma ez? azért mert dj? ha egy kocsmában szól egy magnó azután is fizetni kell, nyilván nem az van, hogy minden szám után hanem egy havi összeget kell fizetni. ja és a komoly zene is így működik, vannak szabad zenék és vannak amikért fizetni kell, nem másolhatom le pl a Csillagok Háborúja kottáját, hanem ki kell kölcsönöznöm komoly pénzért aminek a nagy része jogdíj. én nekem semmi bajom a zeneletöltéssel otthoni használatra de ebben is kicsit átesnek néha az emberek a ló túloldalára, ha több ezer belépőjegyet vett embert szórakoztatok vele gázsiért akkor tök jogos szerintem.
 

Burberrys

Ismert tag
Ha DJ lennék viszonzásul meg benyújtanám a számlát az előadóknak a reklámért.. Az egész úgy hülyeség ahogy van, mindkét félnek érdeke az együttműködés.
S akkor majd a Szigetre is mennek majd az ellenőrök?
 
Oldal tetejére