Eric Clapton a Budapest Sportarénában (Back Home Tour 2006) - 2006. július 18.

ventura

Új tag

A brit rock hőskorának rajongói megint örülhetnek: Chris Rea márciusi fellépése után újabb világsztár érkezése vált bizonyossá; július 18-án az idén hatvanéves Eric Clapton ad koncertet az Arénában. A több tízmillió eladott lemezzel büszkélkedő Claptont kivételes gitártehetsége és viszontagságos életének páratlanul őszinte megéneklése emelte az angol rocktörténelem legnagyobbjai közé. Idén megjelent, Back Home című albumával, de már a tragikus ihletésű Tears in Heaven és My Father's Eyes nélkül érkezik Budapestre.


20051130ericclapt.jpg

Clapton egyik kevésbé ismert arca a hetvenes évekből...

Ha valakinek röviden be kéne mutatni; Eric Clapton az egyik legnagyobb és legkülönlegesebb élő angol blueszenész. A brit rock évtizedes hullámzásaiban keserédes melankóliával és elragadó játékával mindig megmaradt Eric Claptonnak, a hetvenes évek óta - szólókarrierjének kezdetétől - stílusa egyedi és utánozhatatlan. Mr. Slowhand legendás gitárjátéka negyven év alatt 189 lemezen szólalt meg, ebből közel harmincat korábbi együtteseivel vett fel, húszat pedig szólólemezként jegyez.

A rock hőskorában Jaggerékkel kocsmázta és gitározta végig a hatvanas évek londoni éjszakáit. A Rooster és a Yardbirds után a Cream tagjaként élte át először az igazi sikert: 1965 és 1968 között tizenöt millió lemezt adtak el. 1970-ben már a később nagy sikerű Derek and the Dominos frontembere; a név is csak egy műsorközlő bénázása miatt nem Eric and the Dominos lett. John Lennonnak és George Harrissonnak ír dalokat: huszonöt éves, és már a szigetország egyik legismertebb bluesgitárosa. Később elszereti Harrison feleségét, Pattie Boydot, neki írja egyik leghíresebb számát, a Layla-t.
A Derek and the Dominos azonban tragikus véget ért. Legjobb barátja, Duane Allmann (aki a counrty blues slide-technikáját forradalmasította) motorbalesetben életét vesztette, a zenekar skizofrén dobosa pedig megölte édesanyját egy kalapáccsal. Clapton az alkohol és a heroin rabja lett.
Szólókarrierje 1972-ben élete első mélypontján indult. 1974-ben írta meg Bob Marley I shot the sheriff című számának feldolgozását, mely nem csak a reggae-t mint műfajt mutatta meg a szélesebb angol közönségnek, hanem Clapton stílusára is nagy hatást gyakorolt. Az egyre inkább pop-hangzású angol zenei életben így sem találta a helyét, emlékezetes kinyilatkozása az "elfeketedő Angliáról" nagy viharokat kavart. Lemezei fogytak ugyan, de függőségi problémáit nem tudta megoldani. A nyolcvanas években visszatért a bluessztenderdekhez, filmzenéket írt.
Kegyetlen tény, hogy a kilencvenes évek nagy sikereit személyes tragédiáinak őszinte kiéneklése hozta meg: előbb a vele együtt turnéző Stevie Ray Vaughan egy helikopterbalesetben; majd négyéves fia, Conor egy toronyház ablakán kizuhanva vesztette életét. A tragédiát a Tears in Heaven és a My Fathers Eyes című száma dolgozza fel. Előbbi dal, a szintén 1992-es MTV Unplugged album és a négy évvel később kiadott Change the World egyaránt Grammy-díjat kapott.<table align="center" border="0" cellpadding="1" cellspacing="1" width="75%"><tbody><tr><td>
20051130ericclapt1.jpg
</td> </tr> <tr> <td>
...és a kifogástalan Mr. Slowhand napjainkban
</td> </tr> </tbody></table>
2002-ben vette feleségül Melia McEneryt, akit az egyik példaképével, jó barátjával, B. B. Kinggel közösen létrehozott lemez felvételei alatt ismert meg. Legújabb Back Home című albumát új családjának: Meliának és három lányának ajánlja, egyben szakítva a múlt fájdalmas megélésével. Ennek bizonyítékaként tavaly törölte élő repertoárjáról két, fiának címzett dalát.
A seregnyi vendégzenésszel készített új lemez hamisítatlan Clapton-féle lassú, de olykor már felszabadult blues, egy Stevie Wonder- és egy George Harrison-feldolgozás is található rajta. Vélhetően a Back Home anyagára épül majd a budapesti koncert is, amelyet 2006. július 18-án egy sokadszorra újjászületett Eric Clapton ad a Budapest Sportarénában.

[origo]2006. július 18., 20 óra, Papp László Budapest Sportaréna
Eric Clapton
Back Home Tour 2006


A világ talán legjobb gitárosának tartott Eric Clapton 40 év után végre először Magyarországon!
Eric Clapton több mint 40 éves pályafutása során olyan gyöngyszemekkel ajándékozta meg a zenetörténelmet mint a „Tears in Heaven, a „Layla”, a Wonderful Tonight”, a „Sunshine of Your Love”, a „Blue Eyes Blue”, az „After Midnight”, a My Father’s Eyes, a „Cocaine” vagy a legújabb, Back Home című lemez dalai.
2006. július 18-án a Budapest Sportarénában először lép fel Eric Clapton Magyarországon.

Jegyek kaphatóak a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában

(tex.hu)Jegyárak:
Álló: 12900,-
Ülő: 19000,- / 15000,- / 9900,-
 
Oldal tetejére