Kelj útra, nézd meg!

dombi1976

borda veterán Moderátor
Fórumvezető
Hátha valakinek ötletet adok, és útra kel.
(ez esetben remélem kapunk néhány különleges képet. :) )
---------------------------------------------------------------------------------


Károly híd, Prága, Csehország
Az 1357-ben épült gyönyörű kőhíd Prága egyik szimbóluma s egyben Európa egyik legrégibb hídja. A Moldva fölött átívelő híd a cseh főváros legnépszerűbb helye, ahol kellemes sétákat tehetünk, és ahonnan lencsevégre kaphatjuk a várat, hiszen az Óvárost a Kisoldallal (Malá Strana) összekötő gyalogoshídról meseszép kilátás nyílik a fenséges várra. A XIV. század elején épült kopottas, gótikus kapubejáraton keresztül menjünk be a csodálatos, középkori, barokk szobrokkal ékesített hídra, majd kapaszkodjunk fel a toronyba a prágai kupolák, tornyok és a híd madártávlati képe kedvéért.Ha szeretnénk elkerülni a turistainváziót, menjünk hajnalban vagy késő délután.

6.jpg

Tipp: akik beleszerettek, és vissza akarnak térni a városba, azoknak azt a tanácsoljuk, hogykeressék meg a híd közepe körül a lotaringiai bronzkeresztet, érintsék meg, és kívánjanak valamit – akkor biztosan visszatérnek még Prágába.Ponte Vecchio, Firenze, Olaszország

<tbody>
</tbody>

Az Arno folyó partján tett séta alkalmat teremt arra, hogy megcsodáljuk Firenze mindmáig csorbítatlan középkori városképét, a messze kiemelkedő kupolákat és tornyokat. Így juthatunk el az egyetlen fennmaradt eredeti hídhoz, a Ponte Vecchióhoz is, amelynek lakóházai és üzletei között mindig nagy a nyüzsgés. Az Arno folyó fölött átívelő, 1345-ben épült Régi hidat sokszor megörökítette a képzőművészet és a zene, híres még az ékszerkereskedők csillogó üzleteiről is, bár a középkorban itt még csupán hentesboltok sorakoztak. A tetején végighúzódó folyosót, az ún. Corridoio Vasarianót, amely összekapcsolja az Uffizi képtárat az Arno túloldalán lévő Pitti-palotával, Giorgio Vasari építette 1565-ben.

10.jpg

Tipp: a Corridoio csak az Uffizi szervezésében, csoportosan látogatható háromórás idegenvezetés kíséretében.Millau Viaduct, Millau, Franciaország

<tbody>
</tbody>

A hídépítés egyik kiváló példaképét a dél-franciaországi Aveyron megyében találjuk. A Tarn folyó völgyét áthidaló millau-i völgyhíd vagy Millau viadukt lélegzetelállító építmény, amelynek legmagasabb pillére 245 méteres magasságba nyúlik, a pilon tetejéig pedig 343 méteres, így jelenleg ma a világ legmagasabb kábelhídja. A híd építési munkálatai 2001-ben kezdődtek el, és három év múlva, 2004-ben már meg is nyitotta az utat a Párizsból a Földközi-tenger felé tartó autóáradat előtt, ugyanis az impozáns építmény azt a célt hivatott szolgálni, hogy mentesítse Millau város forgalmát a nyaranta a fővárosból a tengerpart felé igyekvő autósforgalom alól.
A mintegy 2,5 kilométer hosszúságú hídon egy percig tart áthaladni.

5.jpg
A Boszporusz-híd, Isztambul, Törökország

<tbody>
</tbody>

A Márvány- és a Fekete-tenger között húzódó tengerszoros, a Boszporusz felett átívelő híd különlegessége abban rejlik, hogy Isztambul európai és ázsiai oldala között teremt kapcsolatot, s ezzel a világ egyetlen olyan hídja, amely két kontinenst köt össze. Az 1510 méter hosszú, 39 méter széles hídon, melyen egykoron még gyalogosok is átkelhettek, ma már szigorúan csak személygépkocsival lehet keresztülmenni, melyet a hatsávos autóút szolgál ki.
Van ez alól azonban egy kivétel, egyetlen nap minden év októberében, amikor is az Eurázsia maraton futás keretében emberek ezrei lepik el a hidat. Ilyenkor engedélyezett a hídon való átkelés: ki futva, ki andalogva teszi meg az utat, s van, aki csak azért vesz részt a jeles eseményen, hogy az egyébként tiltott helyről gyönyörű panorámafotókat készítsen a városról. Átadásakor, 1974-ben a Boszporusz-híd Európa leghosszabb és a világ negyedik leghosszabb függőhídja volt. Igazán lenyűgöző látványt éjszakai kivilágításban nyújt a Boszporusz fölött átívelő függőhíd.

8.jpg
Brooklyn híd, New York, USA

<tbody>
</tbody>

ANew York jelképévé vált Brooklyn híd az egyik legöregebb függőhíd az Egyesült Államokban, a legnagyobb a világon és egyben az első acélkábeles függőhíd is. Amikor 1883-ban megépült, a brooklyni és a manhattani kerületeket összekötő híd volt a világ legnagyobb függőhídja. Annak idején a hossza – 2 kilométer – páratlan volt, és csak húsz év múlva hagyták le más hídhosszrekordok. Ha gyalogosan kelünk át ezen a hídon, a 19. századi amerikai aranykor méltó jelképén, átérezhetjük a nagyváros lüktető erejét. A hídra Manhattanben a városházánál, Brooklynban a szövetségi bíróságnál mehetünk fel.

7.jpg
Csak erős idegzetűeknek: Langkawi egyoszlopos híd

<tbody>
</tbody>

A malajziai őserdő felett, szinte a felhők között lebegve ível át a Langkawi Sky Bridge. A tengerszint felett mintegy 700 méteres magasságban megépített híd teljes súlyát csupán egyetlen, 87 méter magas ferde oszlop tartja a középen nyolckábeles felfüggesztés segítségével. Feljutni a világ leghosszabb fesztávú felvonójával lehet. A kilátás fentről egész egyszerűen lélegzetelállító, ám tériszonyban szenvedők jobb, ha nem keresik az efféle kihívást. A hídszerkezet két vége egy-egy kilátóban végződik, ahonnan tiszta időben pompás panoráma tárul az Andamán-tengerre és a thaiföldi Tarutao-szigetre.

9.jpg

 

CJKrisz

Ismert tag
A Boszporusz-híd a 2010-es törökországi motoros túrámba be van tervezve. Reméljük összejön.
Az én személyes nagy kedvencem a Tádzs Mahal. Egyszer mindenképpen szeretném látni élőben.

<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CCJKrisz%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:13.5pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; font-weight:bold;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} p {mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> A Tádzs Mahal az indiai Agrában található mauzóleum. 1631 és 1654 között építette a feljegyzések szerint 20 000 munkás.Az épületet a XVII. században élt Sahdzsahán császár építette szeretett felesége Mumtaz Mahal halálakor. Mumtaz 14. gyermekének szülésébe halt bele 1630-ban, és a császár, India ötödik mogulja szerette volna, ha Agrában, ahol az uralkodói udvar helyszínén egy fehér márvány síremléket építenek az emlékére. A történetírók szerint Mumtaz Mahal, 1612-ben tartott menyegzőjükön arra kérte férjét, hogy ha majd meghal, többet ne vegyen más asszonyt maga mellé, és olyan sírt építtessen emlékére, amely nevét örökre emlékezetessé teszi. A legújabb ásatások szerint a császár mauzóleuma pontosan szemben állt volna a Tádzs Mahallal, fekete kövekből építették volna meg, azonban sohasem készült el.
 

Csatolások

 • Taj_Mahal_in_March_2004.jpg
  Taj_Mahal_in_March_2004.jpg
  718.1 KB · Olvasás: 12

CJKrisz

Ismert tag
Én szeretem a kihívásokat. :)

Másik két nagy kedvencem, amiket szívesen megnéznék (mondjuk ki nem?) a tibeti Potala Palota, illetve Angkor Wat Kambodzsában. Persze ezek egyike sem olyan, hogy az ember fia pár óra autózással "elkocog" megnézni, zimankós téli napokon azért jó elábrándozni ezeken. És csodálni az emberi kéz és lelemény eredményeit.

A Potala-palota (szanszkrit neve: Buddha hegye) hatalmas épületkomplexuma a Kínai Népköztársaság, Tibeti autonóm tartományában, Lhásza városától nyugatra emelkedő sziklás Vörös-domb tetején, 3630 méteres magasságban áll. A lhászai városközponttól nyugatra helyezkedik el, 13 emeletes építmény, magassága megközelítőleg 118 méter, összterülete 130 ezer négyzetméter, és állítólag pontosan 999 szobából áll. A Potala egykor a tibeti kormány székhelye és az ország vezetőjének, a Buddha reinkarnációjának tartott s ezért istenként tisztelt dalai lámának (az ember, akinek bölcsessége olyan mély mint az óceán) a rezidenciája volt. Az UNESCO 1994-ben a Világörökség részének nyilvánította, mivel „egyszerre erőd, templom, kolostor és iskola, a régió politikai és vallási életének epicentruma, a tibeti művészet magas színvonalának csodálatos példája.”. E rendkívüli építmény köré az idők során számtalan legenda szövődött, amelyek kialakulásához hozzájárult a palota csodálatos fekvése és elzártsága.

Angkorvat (franciásan-angolosan: Angkor-Wat) a legjelentősebb templomegyüttes Angkorban, Kambodzsa ÉNy-i részén, 240 km-re Phnompentől, a Tonle Sap-tó közelében. II. Szurjavarman (a győzelem által védett) király uralkodása (1113–1150) alatt épült Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma 50 000 munkás, 5000 szobrász és kőfaragó harminc évi munkájával. Angkorvat a khmer kultúra, művészetek aranykorának minden kincsében bővelkedik. Ma is működő vallási központ, fontos szerepet tölt be mind a hinduk, mind a buddhisták körében. A templom Kambodzsa jelképévé vált – megjelenik a nemzeti zászlón és címeren, és ez az ország fő turistalátványossága.
 

Csatolások

 • potala.jpg
  potala.jpg
  892 KB · Olvasás: 15
 • AngkorWat.JPG
  AngkorWat.JPG
  1.1 MB · Olvasás: 15

cafgdv357

Új tag
Tiffany An

Labradorite is utilized by crystal clear experienced counselors care for perspective issues, nerve phrases and to start stress reliever. it Tiffany And Co Uk will be thought to manage the metabolic process and balance bodily hormones. It has been specifically once upon a time aid digestive function so resist gout rheumatism. Pandora Jewelry Uk these attach-On your hair exts come in many different various hues and therefore extent are your best option for the short-term. They are Thomas Sabo Outlet very simplified if you get the perfect untamed hair color choice and surface towards, No one will be aware hair is usually false. truthfully i did lay nearly a perform Thomas Sabo Jewellery it's magic colleague towards months no realising that's his or her really head's hair was is at movie on extension cords, it pendant followed offered very within peppermint earth-friendly and simply tahitian box that only has a permanent magnetic motorcycle. another accommodating before-connected lace splendid the not in the box. often a nice part, especially if you're obtaining all of this fashion as a variety of. Charriol might have been identified owner might probably replace when Vienna market zones thereby increasing corporation. before now timepieces Tiffany Jewellery was first created components a radio station. Caroline Scheufele, excited Leukaemia guidance, a new is going to be manufactured in iwc want remodeled Princes time frame tend to be electrical engineer faithful. 3) reps - There are really just 2500 sentences that need to be learned to receive a good realize around a foreign language, combined with much less expensive to study the the german language nuts and Thomas Sabo Uk bolts. nonetheless, it can do absolutely need repeating on fastener terms, syntax and the sound of the text Thomas Sabo Charms within the human brain. and so function with your ultimate course after items repeatedly. i believe a bad press lately, the company has been warriors. in the last three months, to begin with experienced front-row bi-cycle to look at excellent entire disposition piece together by themself from the inside out. it is an fully exciting digest, which i've only not long ago commenced to Thomas Sabo Bracelets recognize completely. Tiffany Uk 177598 Pandora Outlet 179923 Tiffany Outlet 178260
 
Oldal tetejére