"Kertész leszek, fát nevelek,"

csaacsii

Ismert tag
Sziasztok
Idén nem kertészkedek, panelt pofozok ki. Az oldalt sem sűrűn látogatom (ezt már leírtam profilon)..
Azért panelban is vannak állítok :( Nemrég volt egy hetes szenvedésem velük, miután elmaradt a csótányirtás, pillanatok alatt megjelentek. Pont volt leárazás és vettem csótányirtó port. Háát nem volt valami agresszív irtás...Konyha úgy nézett ki mint a hófödte hegycsúcsok, és a csótányok csak elfáradtak tőle. Na de miután darabokra szedtem a konyhát és oda is szórtam ahova nem is lehet +1 hét múlva eltűntek. Olvastam a Bórsav -ról mint régies csótányirtó. Állítólag cukros vízzel kell elkeverni, és kitenni, mert ha megeszik felpuffadnak. Na de olvastam azt is hogy riasztja őket és nem tudom most kinek higgyek, Szerintem csak elszórom pl a WC mögött a csövekhez, meg ahol fel tudnak jönni. Nos annyira sikerült hogy miután szétszedtem a konyhát nekiálltam javítgatni. Már egy hete csinálom és még sehol nem vagyok. Konyhaszekrény már szétesőben, meg a többi és fúróm sincs ,így igencsak megnehezíti a dolgom. Lefolyók stb... áhh nem látom a végét, de ha kész lesz ragyogni fog! Egyedül vagyok ez jó is mert senki nem zavar, ellenben nincs ki segítsen. A Gáztűzhelyen gondolkodok, hogy egy pallón van és lejjebb kellene tenni, csak épp nincs csövem, de mindenféleképpen szétszedem mert nem tudok tőle szekrényt javítani, ill 20 éve nem volt elmozdítva, szóval nagy a kosz, zsír vastagon...
Anyám van most vidéken, ő most épp nem tudja mit kezdjen a rengeteg eperrel. Ez is baj mert nincs szállítóeszköz és segítség... nem éri meg! Mondtam neki főzze be, mert fagyasztani akarta, de a fagyasztóba sem lehet örökké, ill. jó az pálinkának is :)
Remélem idén kedvez az időjárás! Kaptunk néhány fát amit kiültettünk, de a bátyámra van bízva a telek és így esélytelen hogy ott bármi is legyen. Lemondtam róla. képzeljétek képes volt metszeni ültetés után pár hónappal csontra... Mindegy nem foglalkozom ár vele anyagi útvesztő, lehetőségek és pénz híján, felfogáskülönbségekkel családban, zsákutca... Talán majd jövő nyárra lemegyek, de idén sorsfordításon törekszem. Minden jót kívánok nektek, néha benézek azért, de már nem lesz a régi!
 

odry

Ismert tag
A csótánnyal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy ha már elterjedt egy lépcsőházban, azt csak úgy lehet kiirtani, ha minden házban irtják....
Máskülönben a csöveken, ajtó alatt stb. úgyis átmegy egyik lakásból a másikba. Amikor mi beköltöztünk anno a panelba (70-es évek) akkor ott ciánoztak, el is kellett hagyni a házat egy napra, de kb. 10 évig nem volt.
Ha sok az eper, és nincs szállítóeszköz, esetleg anyud helyben eladhatná (ha van rá piac), de lekvárnak is finom, a páleszt nem szeretem! :)
További jó munkát, sok sikert, kitartást a dolgaidhoz, és ha ráérsz nézzél be néha! :)

Tegnap voltam a telken, jó volt, mert egész nap borongott, hideg volt, de hálisten nem esett az eső, így sikerült gyomlálnom, kapálnom, meg cserit szedni.
A sok esőtől már több, mint a fele rohadt. :( Egy kis borsót is tudtam hazahozni, az most finom lesz! :)
 

odry

Ismert tag
Alakul a telek! :) A paradicsom- és paprika palántán már vannak icipici termések! Borsóból csináltam jó levest és borsópörköltöt, hmmmm, nagyon finom! :D
Bodzát még a múlt héten is tudtam szedni, pedig azt hittem már elvirágzott. Ti szeretitek a bodzaszörpöt?
A bab is el lett ültetve, de valami (szerintem nyúl) megrágta. :( Azt mondták vegyek vadriasztót, (fehér por alakú és irtó büdi:confused:) majd kiderül mennyire használ...
Az egyik fazonnak a telkén mindig olyan szépek a zöldségek, azt láttam, hogy trágyázva van, szerintem attól ilyen, mert locsolni nem tud, nincs kútja...
Amikor jön a jó idő (m ájus körül) "kivirulnak" a telkek minden téren. Olyan élet lesz, hasonló, mint egy kis falu, múltkor is kakaskukorékolás kísért... :)
Megtudtam azt is, hogy a közelben van egy forrás (most kell megtudnom ennyi év után, nade jobb későn.... ) legközelebb meg is nézem, és iszok a vizéből.

Veletek mi újság?

Ui.: Nézitek a vb-t? :cool:
 

csaacsii

Ismert tag
Borsó szépen termett nálunk is. (heti infóm van).Imádom a bodza szörpöt és milyen egészséges...Csak épp nem jutok hozzá.Nyúlpörköltet is szeretem :p
Nálunk csak a büdöstó van ami csak nevében tó, rég kiszáradt :/ Krumpli is virágzik remélem fel lett töltve, majd hétvégén megtudom. Szivattyúnk megint bedöglött, most mosógép pumpa, varrógép motorral van helyette. Baromi drága a magas emelésű (használható, minőségi) búvárszivattyú.
ui.:Nem vagyok fociőrült, de majd belepillantok, ha úgy adódik :)
IM England.jpg
 
Utoljára módosítva:

odry

Ismert tag
Sziasztok! :)

Mizu a kertekben?
Én majd a hétvégén megyek. Remélem a vadak nem pusztítottak el mindent....
Már nagyon kíváncsi vagyok a paprikára, paradicsomra, hogy mennyit nőttek, és a babra, hogy le van-e rágva a levele :confused:
Lassan már jön a lecsószezon, annyira szeretem! :D
csaacsii, mi van a szivattyúval?

Most kezdődik a német-usa, megyek nézni, hajrá németek!
 

Odoaker

Ismert tag
Sziasztok! Még jó hogy felnéztem... ez a nyomorult fél éve nem jelzi, hogy van új üzenet, a modiknak meg hiába írok:mad:
 

csaacsii

Ismert tag
Sziasztok! Még jó hogy felnéztem... ez a nyomorult fél éve nem jelzi, hogy van új üzenet, a modiknak meg hiába írok:mad:

Modik már csak ilyenek :p Spam szűrésbe nem került?! Semmi baj, idén egy kicsit pang a topik, de nem vész el (remélem)!
Nálatok volt eső rendesen?! nyulak nem rágtak le mindent?! BP-en szépen esett, míg kunságon a telkünkön egyetlen zápor volt. Ma jött haza anyám, hozott rengeteg szilvát kissé már túlérve, de nagyon szépek. Szomszéd küldött őszibarackot, azok is hihetetlen nagyok, nagyon örültem kb 1 hónapja semmi gyümölcsöt nem ettem! Közben itthon az ajtókkal, ajtófélfával bírkóztam. 1975 -óta kissé megviselt állapotban van és párszor a bátyám össze - vissza szögelte és egyéb kókány munkának hatásai miattpl.:kopott zsanért olajos rongyal betekerve, bekalapálva szétrepesztette a félfákat, meg hasonlól! Most fúrva, vassal és facsavarral megerősítve, gyanta alapu ragasztóval beragasztva most rendeltetés szerüen működik és stabilnak tűnik. Szóval ezzel ment el a hetem főleg. Még maradt 1 ajtó (persze az enyém) utoljára, de nagyon elment a kedvem, mert minden szerszám fúró, de még egy vasreszelő sincs és így azért eléggé hátráltat.
Szivattyú gond megoldódott, persze a lustaság révén nem az én általam talált használt, de háztól származó jó állapotú szivattyút vették meg, hanem megint a tescóban valamilyen ÁKCIÓÓÓSat! Szóval ezekért sem szándékozom a továbbiakban a telekkel foglalkozni, amit én megspórolok, a bátyjám lustasága elpocsékolja( és persze anyám cipekedik)! Mindegy legalább van szivattyú, de a kút csak 15 perces, még mindig. Már azon sem gondolkodom, hogy érdemes-e oda kutat furatni... Aki lusta, az ne foglakozzon földműveléssel! Főleg nem állattenyésztéssel (csirkéket akarnak)... áhh... szóval mi a helyzet, ha nem is képileg?!
Nálunk ismét nem jött be a répa, hihetetlen göcsörtösek. Anyám állítja hogy időben ki lett egyelve és ha ez igaz akkor szerintem a talajfertőtlenítés hiánya lehet az ok, nem tudom! Ötlet?
Anyám meg nem tanul a hibákból, krumplit 5 félét ültetett (persze egymás mellé, elfogyott a sorban vett másikat). Lehet kitenyészt valami bivalykrumplit, de valószinűbb hogy idén se lesz semmi belőle!
 

Odoaker

Ismert tag
1. Szerintem már nem nagyon vannak modik. Nem kerül spamba, egyszerűen csak a legutóbb megnyitott 5-6-ra emlékszik. Írtam már kétszer is emiatt - többet nem teszem, majd nézegetem mi olvasatlan, az talán működik:banghead:.
2. Szerszám nélkül lakást felújítani elég lehangoló lehet, s főleg haladatlan...:( Egy kőbaltát legalább beszerezhetnél...
3. Kert. Már vagy három hete tart a monszun - minden délután/este zivatar. A répa könnyen lehet, hogy a fonálférgek miatt göcsörtös, nálatok a talajtömődöttség valószínűtlen. Én idén a babbal nem vesződtem, tavaly elment tőle a kedvem. A hagyma sem jött be, háromból kettő felmagzott. Viszont idén vetettem céklát, az most nagyon szép lett.
 

csaacsii

Ismert tag
-Apám mindig a Basudin -t emlegette ha retket termeltünk. Majd jövőre...
-:cyclops:Vedd ki megfigyelés alól ,majd tedd vissza megfigyeltre, hátha elfelejtett az oldal :D Mióta is van BETA állapotban?!
-:peeking:Azért haladok. Az utolsó ajtó... Csak kellene kifúrt fémlemez amivel megerősíthetném sajnos csak fafúrót kaptam kölcsön. Anyám "gubizott" zárat. Egy szétszedett ajtó alkatrészeit, biztonsági zárat, csicsás sárgaréz ajtócuccokat! Lecsapott rá mielőtt a rendszeresek rámentek volna! Hát igen, anyám szeret gyüjtögetni, amiért legtöbbször haragszom (nincs már hely és lomtalanításkor cipekedhetek), de most kivételesen értéket talált! Állam nem fizet az újrahasznosításért? Ja nem, büntet a guberáért :p
 

odry

Ismert tag
Odoaker....és a spontaneitás? :D Csak úgy benézel a topikba, hogy mi újság....;) Én meg már azt hittem idén nem kertészkedsz.

Az időre nem lehet panaszunk. Paradicsom szépen érik, olyan közepes nagyságúak, paprika is lett, de az kevesebb, és még sok kicsi van, hiába, arra mindennap kellett volna a víz.
Sajnálom Odoaker, hogy a hagymád nem jött be. Nekem tavaly és most is jó lett, a bab is jó volt tavaly, most májusban lett ültetve, majd ma megnézem milyen, (viszont most tavasszal azt rágcsálták a nyulak, így nem fűztem hozzá reményeket:()
Csináltam kb. két hete pár képet a paradicsomról, de még nem lett telóról áttéve. Ma is megyek ki, ma nem csinálok képeket, mert már baromi nagy lehet a fű :cool:
csaacsii, nekem a répa nem lett rendesen kiegyelve, ezért elég vékonykák, kíváncsi vagyok én is, hogy most milyen. A göcsörtösség nem függ fajtától is, hogy milyet ültetsz?
Céklát nekem is jó lett volna ültetni, de tavaly nem jött össze, ahogy az uborka sem. Nagy volt az aszály. :(

csaacsii, kész lett az ajtó? Anno, ez úgy működött, hogy egy panelban legalább egy embernek (nekünk is pl. ) voltak szerszámai, apám szeretett barkácsolni, és a többiek odajártak kölcsön kérni. :DNem tudom manapság át lehet-e járni a szomszédokhoz, én nem igazán tapasztalom....
Nálunk a ház előtt van egy pár szilvafa, múltkor jöttem haza, látom ott van a sok szilva a fa alatt.... Pedig van pár kölyök, nem tudom, vagy a szilvát nem szeretik, vagy magát a gyümölcsöt, de jópár gyerektől hallottam, hogy nem igazán szeretik sem a gyümölcsöt sem a zöldséget. Miért van ez? :eek:
 

csaacsii

Ismert tag
Több fajta répát kipróbáltunk már egyszerüen nem jön be nekik a talaj.
Ajtóban a zsanérok állnak mint katiban a gyerek :) Apám autószerelő volt, sokmindent gyűjtögetett. Szerszámaink lekerültek a telekre ,így itt nem maradt (ezért rossz a 2 háztartás, egyszerüen ezt a családom képtelen felfogni). mostanában sokat kutalodtam a pincénkben. Akkoriban apám még úgy vélte a magyar iparban a gépészetben van lehetőség, ezért olyan dolgokat mentett ki a gyárból amikkel nem sokra megyek. Daru lánc, 84 -es anya, desta szelepek/alkatrészek... szóval van vas (olyan nincs ami "kéne")csak megmunkálni nem tudom. Azért van egy ~80 kg -os satu :p rengeteg olyan kütyü ami sokat érhet, csak épp nem tudom mihez való. 100-as skoda, polski fiat, régi ford taurus talán, nem csodálkoznék a T- modellhez is lenne :D
Anyám hozott szilvát aminek örülök, viszont ennyit egyedül képtelenség megenni. Vett a ldl-ban vagy hol görögdinnyét 300 valamennyiért és olyan rossz , éretlen volt, hogy nem lehetett megenni! Van nálunk "vándor termelő" itt szokott kiabálni a ház előtt, ő most 150-ért adja. Nem szokott rosszat hozni, mindig friss az árúja. Dinnye a másikfele. Az sem jön be a "sivatagban" ,egyedül a Hógolyó amit téli dinnyének is neveznek. Sárgadinnye jellegü, kicsit muskotályos, nagyon jó és bírja a gyűrődést, bár tavaly valami elkapta, fekete pöttyös lett és el kezdett rothadni, de szépen beérett, hogy éretlenül szedtük le. Akkor kell leszedni amikor el kezd sárgulni, de még fehér így eláll!Ennél úgy is kell, ~ szeptemberben érik és ha kicsit még zöld egy hónap alatt beérik ládában, tehát lehet dinnyézni október, novemberben is! Próbáljátok egyszer ki!
u.i.:
nagyon nem bírják nélkülem a telket, de én azért nem megyek le idén hogy mások helyett dolgozzak úgy ahogy mások mondják és nincs beleszólásom!
 

odry

Ismert tag
Hááát, van ilyen csaacsii, hogy valamelyik növény nem szereti a helyét. Nálunk kissé agyagos, lehet ezért bírja.
Huuu, Apud jó sok mindent gyűjtött, az enyém is (valamire jó lesz/nem lehet kidobni semmit! felkiáltással) és tényleg volt mikor jól jött egy csavar, szög stb.
Mint fémhulladék nem adnak jó pénzt érte? Néhány ismerősöm gyűjtöget mindenféle fémet, azt mondják megéri.
Hehe, akkor ha valaki Bádog Böskéhez keres alkatrészt hozzád fordulhat. :)

Én még az idén IGAZÁN jó görögdinnyét nem kajáltam, pedig ettem párat.... "Jó magyart'" is. Érdekes tavaly aszályos év volt, mégis jobb dinnyék teremtek.
Hógolyó... nem is hallottam eddig ilyenről. Nekem mamámék - úgy emlékszem - anno lemeszelték a dinnyét és úgy rakták el télire. :)

VOltam hétvégén a telken... Kérdezte m.társam lerágta-e a nyúl vagy őz a babot, mondom nem. Lehet azért sem, mert a fű nagyobb, mint maga a bab, nem vették észre ők sem. :D

Eh, csaacsii, állj a sarkadra, és mond meg a véleményed a telekkel kapcsolatban. ;)
 

csaacsii

Ismert tag
Vasnak eladni túl értékes , felbecsültetni drága és nem vagyok szakértő az ős gépekben. Marad a családi örökség része :p
véleményem hiába mondom, senkit nem érdekel, mintha falnak beszélnék, ezért is vagyok ilyen tehetetlen, elkeseredett.
Elnyomja a fű a babot?! Az nem szerencsés, babnál hamar kijön a gyökere , ha megerősödik mellette. Nálunk a vakond lelte kedvét a bab-ban.
 

odry

Ismert tag
Kíváncsi leszek a paradicsomra, paprikára, remélem még nem rohadt ki. :(
M.társam mondta, hogy neki már rohad a paradicsom (feketedik ) a sok esőtől.

A szeder viszont nagyon finom és sok is lett (tesóméknak).
Vakond? Azt még nem láttam. :)
 

odry

Ismert tag
Sziasztok! Mi újság a földeken? :)
Jelentem, bejött a paradicsom, paprika, és a májusban ültetett bab is növöget. A hagymát kiszedtem mert kezdett rohadni a sok esőtől. Képzeljétek, el kezdett virágozni az eper, amin nyáron kb. 2 szem volt.
Zöldség, répa is növöget, csak jobban ki kellett volna egyelni, mert elég vékonykák lettek így, de az illata pazar. :)
Dió is lesz, csak... barnul a levele, nem tudom mi támadhatta meg. Alma most alig lett (bezzeg tavaly roskadásig volt a fa).
 
Oldal tetejére