Maxtor winchester probléma

CJKrisz

Ismert tag
Typhoon kollégánál lesz a nagy igazság. Ez szinte teljesen biztos, hogy vezérlőpanel hiba. Ha számítógépes bontóban találsz pont ugyanilyen HDD-t, akkor arról át kell csavarozni a panelt és lőn világosság. A szakmámból kifolyólag többször futottam már bele ilyen hibába. Volt olyan, hogy egy HDD fél évig dekkolt nálam mire véletlenül belebotlottam egy olyanba, ami mindenben pont ugyanolyan volt, mint ami nekem kell. Kölcsönvettem a panelt róla és lementettem az adatokat. Általában torx csavarhúzó kell hozzá, mobilos boltokban tuti lehet kapni, de szinte bármelyik 500Ft-os kínai csavarhúzókészletben is akad.
Érdemes még az oprendszerben kikapcsolni az energiagazdálkodásos baromságot, főleg azt a részt, hogy kapcsolja le a merevlemezt X perc tétlenség esetén. Van, akinek így naponta 10-15 alkalommal kapcsol ki, majd pörög fel újra a merevlemez a gépében. Napi használat mellett egy évet sem fog kihúzni így. A HDD halála az, amikor állandó felpörgetéssel gyilkolják. Munkahelyemen azok a gépek amik állandóan mennek még sosem dobtak HDD hibát. A naponta ki-be kapcsolt masinákban viszont évi 1 csere be szokott jönni, pedig a HDD Sentinel szerint az üzemidejük még 150 napnál sem több. A szervereknél ugyanez az adat bőven 1000 nap feletti. Én, ha tudom, hogy 2-3 órára el kell mennem a géptől, akkor sem kapcsolom ki. Hogy feleslegesen fogyasztja az energiát? Igen is, meg nem is, mert a háttérben 100%-on dolgozik és kutat rákot, meg számol Tejútrendszer alakot, meg ilyenek, tehát hozzájárul egy jobb világhoz. De képzeletben örökbe fogadtam egy zöldet, aki spártai körülmények között él, nincs TV, nincs rádió, nincs internet, gyertyával világít, gyalog jár mindenhová, nem eszik, nem iszik, csak fotoszintetizál, sőt, még csak levegőt sem vesz. Így ő megspórolja azt, amit én elpazaroltam, tehát kvittek vagyunk. És még az adataim sem vesznek el. :)
 

Zulu

Ismert tag
Na megnéztem sentivel a maxtorom:

Működési idő: 1245 nap :)
Becsült hátralévő élettartam: 490 nap

Kondíció : 92%
Teljesítmény: 91%

7 sectorhiba -> tartalékterületre áthelyezve.

Hamarosan én is dama sorsára jutok. :rohog:
 

CJKrisz

Ismert tag
Nekem is van egy 250-es Maxtorom 1070 nappal. De még 100%-os. A 400-as Samsung meg 1116 napos, az is 100%. Az előbbi 22x, utóbb 18x pörgött fel élete során. :)
Persze az élettartam is csak becsült. Nekem a 400-as vagy 3 hónappal később került a gépembe, mégis azt mondja öregebbnek. :)
 

LPMaskMan

Ismert tag
Nekem van egy régi 80 gigás ugyanilyen típusú Diamondmax Plus 9 sorozatú vinyóm, annak a kódja 6Y08L04, dama vinyójában P van ami nekem az L helyén van, talán sikerülthet, ezzel kicserélni, és helyrehozni?
(A vinyómat szintén bad sector miatt raktam félre, és lecseréltem egy 4 éve, mert a HD Sentinel túl sok RAS-t talált benne, és még időben megelőztem a bajt, az elektronikája működik, de nem nagyon mernék rábízni adatot, de felpörög meg minden, meg oprendszer is látja.)
 

damacsek

Ismert tag
Mindenkinek nagyon nagyon szépen köszönöm az eddigi segítséget. Mindent kipróbáltam eddig de "se kép se hang" úgy hogy Typhoon és about kolegák javaslatait próbálom most ki. Vaterán találtam is egy pont ilyennek tűnő "Maxtor 120 gigás" vinyót melynek az a sorozatszáma amit about írt hogy az első 7 karakternek kell egyezni ami nálam "6Y120P0" az az általam talált vinyónál is egyezik. Erre lecsapok és utána bótolok majd bootolok. Attól kapnék hülyét ha a 4 pici érintkező forrasztásánál rontom el az egészet...
 

damacsek

Ismert tag
nem kell ott forrasztani semmit, panel le, új be

A 2. képen látszik az a "csatlakozás" amiről írtam hogy azt szerintem forrasztani kell. Magát a nyákot néhány torx csavar fogja és ezzel a 4 "eres" csatlakozással kapcsolódik magához a vinyóhoz.
 

Csatolások

 • DSC01493.JPG
  DSC01493.JPG
  347 KB · Olvasás: 27
 • DSC01490.JPG
  DSC01490.JPG
  569 KB · Olvasás: 25

CJKrisz

Ismert tag
A 2. képen látszik az a "csatlakozás" amiről írtam hogy azt szerintem forrasztani kell. Magát a nyákot néhány torx csavar fogja és ezzel a 4 "eres" csatlakozással kapcsolódik magához a vinyóhoz.

Nem kell forrasztani azt sem. Az a 4 kis érintkezőszál nem a panel része. A panel alatt "felkunkorodnak" a szálak, afféle kis érintkező tüskeként. A panel alján pedig van 4 érintkezőpont. Ha a panel a helyére van csavarozva, akkor ezek a tüskék hozzáérnek az érintkezőfelületekhez. Mint az alábbi képen bal oldalt felül két sorban egymás mellett az érintkezősor. Azokhoz érnek hozzá a tüskék.
 

Csatolások

 • wd400gbia0.jpg
  wd400gbia0.jpg
  325.7 KB · Olvasás: 18

damacsek

Ismert tag
Köszi srácok így már minden világos... Vaterán találtam egy számomra megfelelő vinyót 4550Ft-ért (vinyó+posta). Május elején/első hetében jön majd meg akkor kicserélem az elektronikát és akkor remélhetőleg letudom menteni az adatokat. ha ez megtörtént akkor a régi Maxtor "megy a kukába" az újon meg lefuttatom a Hard Disk Sentinel-t és ha nem talál rajta hibát akkor ideiglenesen hadra fogom. De tanulva az előzményekből sokkal óvatosabb és figyelmesebb leszek ezek után. Még1x mindenkinek nagyon nagyon köszönöm a segítséget. Ha megjött a vinyó beszámolok hogy sikerült-e a javítás.
 

about

Ismert tag
Közben eszembe jutott, hogy a 2005ös évjáratú IBM R51es notimra még nem tettem fel a sentinelt. A 60 gigás vinyó 365 napot ment, állapot 100 %, hátralévőidő több mint 1000 nap :D
 

vilibandy

Aktív tag
Amatőr vagyok, nem is olvastam végig minden tippet a bajokra, de van javaslatom.
Egy vinyón, illetve minden partíción, amihez betű van hozzárendelve legalább 25% szabad
helynek kell lennie, az adott partíció méretéhez képest.
Bocsi a kontárkodást, köszi.
 

about

Ismert tag
Amatőr vagyok, nem is olvastam végig minden tippet a bajokra, de van javaslatom.
Egy vinyón, illetve minden partíción, amihez betű van hozzárendelve legalább 25% szabad
helynek kell lennie, az adott partíció méretéhez képest.
Bocsi a kontárkodást, köszi.

Olvass végig, más a probléma
 

Zulu

Ismert tag
Nálam átlag 1-10% körül szokott lenni a szabad hely a komplett winyókon, és mégse történt semmi baj már 8 éve így.
Persze kipróbáltam szabad hellyel is, de nem volt gyorsabb, szóval telenyomtam szokás szerint egyből. :)
Ez a 25% elég dőreség.
 

Typhoon

Ismert tag
Zulu!

Pedig hidd el nem dőreség!
Azzal a kitétellel, hogy manapság már csak a rendszer winchesterre igaz. De ha azon nem hagysz kb. 25% szabad helyet akkor olyan lassú lesz mint a döglött lajhár. Én nagyon sok mindenkivel beszélgettem már erről, nagyon sok winchesteren kipróbáltam már, hogy igaz-e de eddig mindig igaznak bizonyult ez a "városi legenda". Bár csak ne lenne az.
Sőt tovább megyek párszor belefutottam abba is, hogy a kedves (L)user koppanásig telemásolta a rendszerlemezt. Na ilyen esetben általában el sem indult a windows. Ki kellett szedni a gépből a disket, betenni egy másikba helyet csinálni rajta és úgy visszatenni.
Amúgy meg a személyes véleményem az, hogy ha a mai botrányosan alacsony winchester árak és a hozzájuk tartozó brutálisan nagy kapacitások mellett ha valakinek azon a 25%-on múlik valami, akkor az sürgősen hagyja abba az informatikával foglalkozás minden formáját, mert akkor az az ember olyan szegény mint a templom egere, és az informatika nem a szegények "sportja". Sajnos!
 

Rottweiler89

Aktív tag
Már tegnap én is írtam,hogy csak egy elektronikacserét kell végrehajtani...Nem kell mást tenned,mint beszerezni egy M8FYB panelszámú elektronikát,melynek ára 1-2K,eladótól illetve vevőtől függően!
 

Wolfy

Ismert tag
Valaki írta, hogy ez a márka felejtős lesz! Már csak azért is, mert a Seagate felzabálta az egész Maxtor céget és egyik másik gyártósora olyan rossz volt, hogy a Seagate azonnal kidobta és újat vett. Szóval a jövőben nem sok Maxtort fogunk venni. ;)
Hacsak nem vett már az ember külső Seagate (Maxtor) gyártmányt. :) Már eladtak egy pár ezer darabot.
Osztom a véleményed. Sajna a sok adok-veszek gyárat játékban már nem tudni ki mit gyárt és a fontos adatokhoz nem árt egy 500-640 Gb-s külső vinyót beszerezni, ha az ember nem akar meglepetést. Másrészt a vinyó az egyik, amin nem érdemes spórolni és bevált márkákat beszerezni, vagy egy 50-es guriga DVD-t folyamatos archíválásra.
 
Oldal tetejére