Meghalt Elizabeth Taylor

Edci

borda királylány - Modilány
Fórumvezető
Hetvenkilenc éves korában meghalt Elizabeth Taylor Oscar-díjas filmszínésznő, adta hírül a CNN. Ügynöke nyilatkozatot adott ki, mely szerint a színésznő "békésen hunyt el" szerdán a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházban. Taylort hat hete kezelték a kórházban szívelégtelenség miatt. Állapota mostanában stabilizálódott, és úgy volt, hogy hazaengedik. Taylornál 2004-ben diagnosztizálták a szívelégtelenséget, azóta rendszeresen kezelésre szorult.

<table class="szerk-table" width="600" align="center" border="0" cellpadding="1" cellspacing="1"> <tbody> <tr> <td>
20110323elizabeth1.jpg
</td> </tr> <tr> <td>Elizabeth Taylor a Modern kaméliás hölgy című, 1960-as filmben | Még több kép</td> </tr> </tbody> </table>
Taylor 1932. február 27-én született Londonban, amerikai szülők gyermekeként. A második világháború kitörésekor a család visszaköltözött az USA-ba. A feltűnően szép kislányt kilencéves korában leszerződtette a Universal stúdió, első szerepét a There's One Born Every Minute című, 1942-es filmben játszotta. Ezután viszont felbontották a szerződését, mert tehetségtelennek tartották. Ezután az MGM szerződtette le, akik megcsinálták vele az 1943-as Lassie hazatér-t. A hírnevet az 1944-es A nagy derby című film hozta meg számára. Utolsó tiniszerepét az 1949-es Kisasszonyok-ban alakította.

Felnőttként első nagy sikerét a Papa című filmmel könyvelhette el, amelyben Spencer Tracyvel szerepelt. Az 50-es évek első felében szeretett volna nagyobb kihívást jelentő, komolyabb szerepeket játszani, de ezek rendre elmaradtak, részben az MGM miatt, akik könyedebb filmeket képzeltek el vele. Ebben az időszakban az 1954-es Amikor utoljára láttam Párizst volt a legsikeresebb filmje.

1956-ban végre kapott egy jelentősebb szerepet az Óriás-ban, amelyben Rock Hudsonnal és James Deannel játszott. Ezt követően négy egymás utáni évben jelölték Oscar-díjra: az Esőerdő megyé-ért, a Macska a forró bádogtetőn-ért, Az utolsó nyár-ért és a Modern kaméliás hölgy-ért, melyért végül meg is kapta az elismerést.
<table class="szerk-table" width="600" align="center" border="0" cellpadding="1" cellspacing="1"> <tbody> <tr> <td>
20110323elizabeth13.jpg
</td> </tr> <tr> <td>Elizabeth Taylor és Richard Burton a Nem félünk a farkastól-ban | Még több kép</td> </tr> </tbody> </table>

1960-ban minden idők legjobban fizetett színésznőjévé vált, amikor leszerződött a végül csak 1963-ban bemutatott, és anyagilag súlyosan megbukott Kleopátra főszerepére. A forgatás alatt viszonyt kezdett filmbeli partnerével, Richard Burtonnel, aki később az ötödik férje lett. Burtonnel szerepelt az 1966-os Nem félünk a farkastól-ban is, amelyért megkapta második Oscar-díját. Később még hat filmben játszottak együtt, köztük a Makrancos hölgy-ben. A Tükörkép egy aranyos szempárban című John Huston-filmben Marlon Brando volt a partnere.

A 60-as évek végére Taylor már nem volt olyan nézőmágnes, mint korábban, megbukott többek közt az 1970-es The Only Game in Town című filmje is, amelyben Warren Beattyvel szerepelt. A 70-es években azért még viszonylag rendszeresen dolgozott, játszott az X Y és Zee-ben, A kék madár-ban és az Egy kis éji zené-ben is.

A 80-as években már csak alkalmanként tűnt fel egy-egy filmben, köztük az 1980-as A kristálytükör meghasadt című Agatha Christie-adaptációban és az 1985-ös Malice in Wonderland című tévéfilmben. Utolsó filmszerepét az 1994-es A Flintstone család-ban alakította, legutoljára a 2001-es Öreg díva, nem vén díva című tévéfilmben szerepelt Shirley MacLaine-nel, Debbie Reynoldszal és Joan Collinsszal.
<table style="width: 284px;" id="bannerestablazat" align="center"><tbody><tr><td>
</td></tr></tbody></table>
<table class="szerk-table" width="600" align="center" border="0" cellpadding="1" cellspacing="1"> <tbody> <tr> <td>
20110323elizabeth12.jpg
</td> </tr> <tr> <td>Elizabeth Taylor és Paul Newman a Macska a forró bádogtetőn-ben</td> </tr> </tbody> </table>

Taylor legalább olyan híres volt színes magánéletéről, mint filmszerepeiről. Összesen nyolcszor ment férjhez, ebből kétszer Richard Burtonhöz. Első férje a szállodamágnás Conrad Hilton volt. Három gyermeket szült és egy gyermeket örökbe fogadott: két fia született második férjétől, Michael Wilding színésztől, egy lánya született harmadik férjétől, Michael Todd producertől, és egy lányt fogadtak örökbe Burtonnel közösen.

Jó barátai közé tartozott Michael Jackson, aki mellett határozottan kiállt, amikor az énekest 2005-ben gyerekmolesztálással vádolták.

Akik dolgoztak vele, általában ösztönös színésznőnek írták le Taylort, aki sosem tanulta a szakmát. Saját maga egyszer úgy fogalmazta meg színészi hozzáállását, hogy "igyekszem a lehető legnagyobb érzelmi hatást kiváltani a lehető legkisebb látható mozgással".

Színészként voltak bírálói, ellenben az átható kékszemű, szabályos arcú Taylor szépségét szinte senki sem kérdőjelezte meg. Burton viszont nem értett egyet azzal, hogy a felesége lenne a legszebb nő a világon: "csodálatos szeme van, de tokás, túl nagy a melle és elég rövidek a lábai" - mondta Taylorról.

Miután jó barátja, Rock Hudson meghalt AIDS-ben, Taylor az AIDS elleni harc szószólója lett. Humanitárius tevékenységéért 1993-ban speciális Oscar-díjat kapott.
 
Oldal tetejére