Pakisztán lekapcsolta a YouTube-ot

dombi1976

borda veterán Moderátor
Fórumvezető
forrás: index.hu

Kicsit túllőtt a célon Pakisztán a YouTube bojkottjával: ahelyett hogy az ország internetezőit tiltották volna el az iszlámellenes filmektől, egész Ázsia és a világ netezőinek kétharmada számára lekapcsolták a videómegosztót.

A pakisztáni kormány az ország összes internetszolgáltatóját arra utasította múlt pénteken, hogy tiltsák le a YouTube elérését az ország internetezői számára. A tiltás oka az volt, hogy a videómegosztón feltűnt Geert Wilders holland szélsőjobboldali képviselő Korán-gyalázónak tartott filmjénekhttp://index.hu/kultur/pol/wilders80224/ előzetese. Az iszlámellenes film a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlítja, a muzulmánokat pedig a nácikhoz. Miután a filmet a holland állami televízió nem akarta bemutatni, Wilders az internetes terjesztés mellett döntött, így kerültek fel a filmből részletek a videómegosztó oldalakra.
A bojkott helyi idő szerint vasárnap délután lépett életbe, és néhány óra múlva kezdett el fennakadásokat okozni a YouTube elérésében az ország határain kívül is. Este egész Ázsiában több órára elérhetetlenné vált a videómegosztó, de a világ többi részén is akadozott az elérés. A forgalmi statisztikák szerint a világ internetezőinek kétharmadát érintette a jelenség.
A legrövidebb út

Mint kiderült, a YouTube-blokkolás az internet felépítésének egyik jellegzetessége és a pakisztáni szolgáltatók figyelmetlensége miatt terjedt ki az egész világra. A pakisztániak a YouTube felé irányuló adatlekéréseket egyszerűen egy netes "fekete lyukba" továbbították, viszont ezt az utat nem tiltották le az ország hálózatán csak áthaladó adatcsomagok számára. A pakisztáni gerinchálózat a hongkongi PCCW adatközponthoz kapcsolódik, ami a világ egyik legnagyobb adatközpontja, az internetes forgalom jelentős része áthalad rajta. A hongkongi központból a pakisztáni út látszott a leggyorsabbnak a YouTube felé, így a rendszer automatikusan azt választotta a beérkező adatlekérések számára, majd – miután a lekérések elvesztek a fekete lyukban – azt a választ küldte a felhasználók felé, hogy a YouTube szerverei nem elérhetők. A PCCW végül úgy oldotta meg a problémát, hogy egész Pakisztánt lekapcsolta a hálózatáról.
Törékeny az internet

Bár az internet legfontosabb működési alapelve a decentralizáltság lenne, a mostani eset (és a néhány héttel ezelőtt a Földközi-tenger alatt megsérült optikai kábel esete, ami az egész Közel-Keletet elvágta az internettől) rámutatott arra, hogy mennyire sérülékeny a hálózat. "Nincs is szükség vírusra vagy hackerekre; egyszerűen így működik az internet" – mondta az AP hírügynökségnek Todd Underwood, a Renesys internetes forgalomelemző cég szakértője.
 
Oldal tetejére