Pici bácsiék nagyon nagyot alkottak

Anikó

borda csikidam<br>Képtálaló
Zene nélkül mit érek én? Kiáltotta bele a világba vagy ötvenezer torok hétfő este a budapesti éjszakába. Közel nyolcvan dal, több mint kétszáz előadója bizonyította, a honi zene nem csak a Magyar Dal Napján életképes. Nem véletlen, hogy a Sláger Rádióban egész évben tart a "magyar dalok napja".

Presser „Pici bácsi” mert álmodni egy nagyot, és azonnal hagyományt teremtett. Az idei Sziget Fesztivál „mínusz egyedik” napjaként is számon tartott Magyar Dal Napja a vártnál is nagyobbat szólt. Persze, nagy volt körülötte a hírverés, de talán még maga az LGT „atyja” sem gondolta, többen jönnek ki most, mint ahányan tavaly kíváncsiak voltak együttese, szintén felejthetetlenre sikeredett nulladik napi koncertjére. Pedig, talán már akkor, ott a színpadon, a Szól a rádió könnyesre sikeredett előadása közepette eldöntötte, ide vissza kell jönni.

<center>
</center>

Mások is így gondolhatták, mert többek „Miénk itt a tér” pólókban érkeztek. Délután egytől már a „bemelegítés” várta a korán szigetelni vágyókat. Aztán a két órás videó klipvetítés után jöhetett az első „élő” produkció. Méghozzá mindjárt a sűrűjéből. Az underground világból ismert Budapest Bár ezúttal a Németh Juci, Rutkai Bori, Kiss Tibor, Keleti András, Lovasi András összeállításban lépett színpadra. Őket követték a honi rap nagyágyúi, az Animal Cannibals, Ganxsta Zolee és a Kartell, valamint a Ludditák.

A Boom a fejbe és a 4ütem után, az éles stílusváltás jegyében Gerendás Pétertől megtudhattuk, Bartók országában élünk, a Neoton Família sztárjai pedig egy Vándorénekkel táboroztatták le végleg a bulira érkezőket. Velük már ezrek kiáltották a tényt: Nyár van.

Csoda hát, hogy a színpadra ezek után az Ös-Bikini állt a színpadra? No meg a Beatrice. Bizony, Nagy Feró volt az összekötő kapocs. A rock blokkot Lukács Laci zárta, aki ezúttal a szokottnál is visszafogottabban – értsd: a tőle megszokott szitokszavak szinte teljes hiányában - adott elő két Tankcsapda számot. Biztos az „igazi” Szigetre tartalékolt, hisz utolsó előttiként, vasárnap teljes felállásban is zúznak egy „hagyományosat” a Nagyszínpadon. Méghozzá brit botrány-rock banda, a Babyshambles, illetve a műfajt gyilkosan jól űző, amerikai The Killers közé ágyazódva.

Ötórai tea helyett jött egy újabb underground koktél. Méghozzá a Sziget hagyományos fellépőinek számító URH-val, Sziámival, valamint a Kontroll csoporttal. Kicsit kakukktojásként Balázs Fecó is ide keveredett, aki öt dalának „egyvelegét” adta elő néhány percben.

A nap még ekkor is oly perzselően sütött, nem csoda, hogy ütött a KFT Afrikája, majd pedig hazai vizekre evezvén, emlékeztünk az idén lassan záruló Balatoni nyárra. Bródy János mi mást adhatott volna elő ezután, mint eredetileg az Illésnek írt, de Demjén Rózsi által is megénekelt, Földvár felé félúton című dalát. E blokkot Tolcsvay László szerelmesen csábító, Jöjj, kedvesem-je zárta.

Ezt követően Cipő gyalogolt végig a 67-es úton, hogy Bródyval közösen elénekelhesse a Micimackót. Az esti mese helyett következett a honi jazz két kiválósága, Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula, akik ezúttal közös projektben utaztak. Lovasi András zseniálisat húzott a Csík zenekarral. Saját dalát valamint egy Tankcsapda és egy Quimby szerzeményt énekeltek el közösen. Nem nagyon akadt olyan a tömegben, aki ekkor elhúzta volna a csíkot…

A nézők nem csak a lemenő nappal szembesültek, hanem az Magyar Dal Napja legjobb blokkjával is este hét órakor. Mert előbb a Pál Utcai Fiúk lépett a világot jelentő deszkákra, majd még állt „A bál”, amikor Presser Gábor, az est „bohóca szerepét betöltő”, a fellépőket zseniálisan konferáló Novák Péterrel, valamint Geszti Péterrel együtt írta nekünk a dalt. Geszti maradt még a színpadon, hogy a nyolc évvel ezelőtti együttesével, a Jazz+Az-al kiáltsa az égbe: Ma jól vagyok! A szöveggyártó kisiparos és „három lánya” közül kettő, Kozma Orsi és Váczi Eszter levonult (Behumi Dorka amerikai kötelezettségei miatt eleve nem jött), Dés László viszont maradt. A zseniális zeneszerzőhöz társult Presser Gábor, hogy közösen elénekeljék a lassan két évtizede megkophatatlan, keserédes balladát, a Nagy utazást.

A dal jól ismert sorával ellentétben senki sem tűnt fáradtnak, így a régi fényében pompázott, Karácsony Jánossal megáldhatták a dalt, Katona Klári pedig megtanított mindenkit az örök igazságra: „Sose bánd!”.

Este nyolckor jött a Magyar Dal Napja legnagyobb durranása. A csak erre az alkalomra, a Frenreisz Károlyból, Tátrai Tiborból, Török Ádámból, Ferenczi Györgyből, Vikidál Gyulából, Pálvölgyi Gézából és Takáts Tamásból - összeállt Rock Allstar csapat adott elő olyan magyar „rock-klasszikusokat”, mint a Gőzhajó, a Kétforintos dal vagy épp a Requiem.

Kóbor János talán már bánja, hogy nem vállalt teljes Omega fellépést erre az estre, így a Benkő Lászlóval és Mihály Tamással felálló Omega Tribute Band olyan nagy házibuli slágerekkel arathatta le egyedül a babérokat, mint a a 10000 lépés, a Fekete pillangó, és a Petróleumlámpa, méghozzá Keresztes Ildikó, Kalapács József és Roy vendégszereplésével.

Azt, hogy a musical országa vagyunk, már több évtizede tudjuk, így a Magyar Dal Napjáról sem hiányozhatott az István, a király, természetesen a manapság oly divatos „A Társulat” előadásában. Majd jöttek a szerzők, Szörényi és Bródy nosztalgiától csillogó szemekkel tekintett hátra: „Haj, barátom”, mekkorát is alkottunk mi így együtt az elmúlt négy évtizedben…

Rúzsa Magdi este kilenckor, a totális „tele tér” előtt bizonyította, nincs semmi baj a hangjával, és igenis élőben énekel. Mert aki minden zenei kíséret ki mer állni a „Ha én rózsa volnék... „ című ópusszal, az csak egy dolgot érdemel: őszintén kitörő, frenetikus tapsot, mintegy százezer tenyér által generálva… A hátborzongató zenei élmény után, további hangulatfokozóként magyar musicalekből hangzott el válogatás Novák Péter, Gazdag Tibor, Puskás Péter, Fekete Linda előadásában.

Mi jöhetett még ezután? Persze, hogy egy kis csikidam, Szikora Robi jelezte, minden gida botrány ide, új gida oda, az R-Go „Létezik”. Ahogy talán közte és Fenyő között a jó viszony is. 1995 után ismét együtt álltak színpadra, a „Mini Hungária” a Kaszabubuval kaszált nagyot népszerűség terén. Ezt követően folytatódott a Fenyő ünnep, a Csókkirállyal és a Made In Hungáriával.

A rock and roll után maradt csak az előbbi, de abból a legkeményebb. Az EDDA dalaira talán még a „Szellemvilág” is feltámadt, majd Pataky Attila a „A kör közepéről” kiáltotta, hogy a „Kölyköd voltam”.

Újabb magyar zenetörténelem élőben, Kovács Ákos először a Sziget Nagyszínpadán! A tőle megszokott profizmussal, a főszervező Presserrel kiegészülve előbb egy Demjén-dalt, a Várj, míg felkel majd a nap című örökzöldet, majd egy LGT klasszikust adtak elő. A „Gondolj rám” után jött Ákos idei kerek születésnapját megörökíteni hívatott „Negyven”.

<center>
</center>

A zene honi egyik koronázatlan királya, Zorán egy „Egészen egyszerű dallal” folytatta, majd bízvást énekelte, hogy „Apám hitte”. Legvégül pedig jött a ráadás, a Back II Black révén, méghozzá az est szinte minden fellépőjével kiegészülve. Mi mást kérdezhettek volna a későbe hajló éjszaka ellenére, továbbra is maradni és bulizni akaró tömegtől,, mint hogy „Zene nélkül mit érek én?”.

A végére jött a slusszpoén, a magyar népdalgyűjtemény egyik legszebb darabja, a Tavaszi szél egy alig tízéves kislány előadásában.

A Magyar Dal Napja ezzel véget ért, de csak egy évre, mert ennek a csodának folytatódnia kell. Addig is, a legjobb magyar dalok naponta a Sláger Rádióban minden idők legnagyobb slágerei közül.

(kalmárté)

Forrás: www.slagerradio.hu

Annyira de annyira sajnálom, hogy nem volt lehetőségem kimenni erre a nagykoncertre. Egész biztos, hogy felejthetetlen élmény lehetett.
 

kalmj

Ismert tag
Annyi mindent írnék rá! Először is köszi a cikket Anikó! Nagyon tetszik. Persze, hiszen egy Kalmár írta.?
Szóval egy versünket átköltve... És mi mégis Dundikázunk...
(Talán egy év késéssel egy keveset lead belőle a MTV, ahogy idén leadta az LGT-t.)
 

pappys

Ismert tag
:eek:

Csak pislogok...
Mondanám nem kapott elég reklámot, hogy így elsikkadt... de hisz ötvenezren meg kint voltak.
Illusztris névsor volt, tagadhatatlan.
S bár a monstre rendezvények hátulütője, hogy ki kell tudni tölteni a nem tetsző előadók műsoridejét valami hasznossal - tény az értékből volt annyi, hogy érdemes lehetett kibekkelni.
Igen, ahogy KALMJ reméli: talán a TV ad néminemű bepillantást - majdan.

(Köszönet ANIKÓ)
 

Lordan

borda lovag Képmester
Minden nagy név ott volt, igazi örömünnepet csináltak...
Egy dal erejéig még Máté Pétert is megidézték... megható volt!

Remélem, hagyomány lesz ebből a Szigeten, és jövőre ugyanígy összejön a szakma gerince egy kis közös zenélésre.;)
 

Anikó

borda csikidam<br>Képtálaló
Nagyon bízom benne, hogy előbb-utóbb lead belőle valamennyit a tv, bár tudom annak a hangulata már nem egészen ugyanaz lesz, mégis kárpótol valamennyire... Sajnálom, hogy nem lehettem ott.
Borzasztó, hogy ömlik a médiából a sok értéktelen híg tucatbaromság, a béka sejhaja alatt lévő szemét zúdul a tévéből, rádiókból, miközben ennyi remek zenészünk van rengeteg jó dallal.
Persze az, hogy mit hallgatunk, mit nézünk meg rajtunk múlik, én mindenesetre szanálok.
Találtam néhány képet is a koncertről :)
 

Csatolások

 • 38964.jpg
  38964.jpg
  210.7 KB · Olvasás: 3
 • 38965.jpg
  38965.jpg
  238.9 KB · Olvasás: 6
 • 38966.jpg
  38966.jpg
  220.7 KB · Olvasás: 2
 • 38967.jpg
  38967.jpg
  216.5 KB · Olvasás: 4
 • 38968.jpg
  38968.jpg
  184 KB · Olvasás: 2
 • 38969.jpg
  38969.jpg
  185.8 KB · Olvasás: 3
 • 38970.jpg
  38970.jpg
  129 KB · Olvasás: 3
 • 38971.jpg
  38971.jpg
  195.4 KB · Olvasás: 2
 • 38972.jpg
  38972.jpg
  189.5 KB · Olvasás: 3
 • 38975.jpg
  38975.jpg
  210.3 KB · Olvasás: 9
 • 38976.jpg
  38976.jpg
  192.8 KB · Olvasás: 7
 • 38977.jpg
  38977.jpg
  255.7 KB · Olvasás: 8
 • 38978.jpg
  38978.jpg
  238.1 KB · Olvasás: 8
 • 38980.jpg
  38980.jpg
  199.8 KB · Olvasás: 2
 • 38982.jpg
  38982.jpg
  195.4 KB · Olvasás: 2
 • 38983.jpg
  38983.jpg
  118.1 KB · Olvasás: 2
 • 38985.jpg
  38985.jpg
  190.5 KB · Olvasás: 2
 • 38986.jpg
  38986.jpg
  221.8 KB · Olvasás: 2
 • 38987.jpg
  38987.jpg
  185.9 KB · Olvasás: 3
 • 38988.jpg
  38988.jpg
  233.1 KB · Olvasás: 2
 • 38989.jpg
  38989.jpg
  190.5 KB · Olvasás: 2
 • 38991.jpg
  38991.jpg
  221.1 KB · Olvasás: 2
 • 38992.jpg
  38992.jpg
  213.4 KB · Olvasás: 4
 • 38993.jpg
  38993.jpg
  197.4 KB · Olvasás: 3
 • 38994.jpg
  38994.jpg
  223.9 KB · Olvasás: 3
 • 38995.jpg
  38995.jpg
  208.4 KB · Olvasás: 2
 • 38996.jpg
  38996.jpg
  191.3 KB · Olvasás: 2
 • 38997.jpg
  38997.jpg
  184.2 KB · Olvasás: 2
 • 38998.jpg
  38998.jpg
  221 KB · Olvasás: 2
 • 38999.jpg
  38999.jpg
  121.2 KB · Olvasás: 3
 • 39000.jpg
  39000.jpg
  207.1 KB · Olvasás: 2
 • 39001.jpg
  39001.jpg
  200.2 KB · Olvasás: 2
 • 39002.jpg
  39002.jpg
  189.6 KB · Olvasás: 4
 • 39003.jpg
  39003.jpg
  214.7 KB · Olvasás: 5
 • 39004.jpg
  39004.jpg
  189.5 KB · Olvasás: 7
 • 39005.jpg
  39005.jpg
  221.6 KB · Olvasás: 2
 • 39006.jpg
  39006.jpg
  212.8 KB · Olvasás: 2
 • 39007.jpg
  39007.jpg
  204.8 KB · Olvasás: 3
 • 39010.jpg
  39010.jpg
  98.5 KB · Olvasás: 2
 • 39011.jpg
  39011.jpg
  200 KB · Olvasás: 2

Anikó

borda csikidam<br>Képtálaló
Oldal tetejére