Tisza!

tony64

Új tag
A máskor élettel teli Sárga üdülőtelep kísértetvárossá változott. Néma csendben siklik a motorcsónakunk a vízen, csak a fák legmagasabb ágaira költözött madarak éneke töri meg a némaságot. Seller András, a Szegedi Vízi Mentő Szakszolgálat elnöke ügyesen lavíroz a kisebb fák tetején, melyekből már csak egy-egy ág „kiált" levegőért a víz felszíne felett. A villanyvezetékekre is vigyázni kell: ha nem hajolnánk jobbra-balra, a fejünk beleakadna az áram nélküli drótba. Olyan magas a víz, hogy a közvilágítási lámpatestek a hajóból elérhetők. Némelyik épületnek már csak a teteje látszik ki.

– Ez itt a Kiskőrösy halászcsárda – mutatja Molnár Endre, a szakszolgálat műszaki vezetője. Nem hiszek a szememnek: a főépület tetőtéri ablakait nyaldossa az agyagszínű, nyugodtságot színlelő Tisza. A csárda parkolójában, ahol a fehér P betűs kék táblából már csak néhány centiméter látszik ki, néhány pillanatra megállunk, hogy a környező házakat jobban szemügyre vegyük: a magas talpakon állók ablakain bekukucskálva látszik, a tulajdonosok felkészültek, amit lehetett elszállítottak.

– Az egyik épületből a napokban két embert kellett kimentenünk – mondja Dávid Imre, a Szegedi Vízi Rendészeti Rendőrőrs parancsnoka. Hozzáteszi: éjjel-nappal több hajóval járőröznek, mert a tolvajok szeretik az ilyen helyzeteket kihasználni. A hajózási és a halászati tilalom ellenére többen a vízre merészkednek, ellenük szabálysértési eljárást indítanak.

<TABLE class=tablakeret borderColor=#cccccc cellSpacing=0 cellPadding=2 width=200 align=right bgColor=#f5f5f5 border=0><TBODY><TR><TD class=itemgeo11px>
Híd alatt

A szegedi Stefánia melletti szakaszon a vízen parkoló úszóház stabilan állja az áradást. A vízi rendészet szerint nem kell attól tartani, hogy elszabadul. Úgy saccolják, most még éppen elférne az építmény a Belvárosi híd alatt. Tegnap a motorcsónakban ülve a fejünk még éppen nem súrolta a régi híd rakpart fölött húzódó pillérének az alját.

</TD></TR></TBODY></TABLE>– Megértjük a halászokat, hogy ilyenkor lehet igazán jó a fogás, de nekik is be kell tartani a szabályokat. A védekezést nem akadályozhatják – jelenti ki a parancsnok, aki – már a gyermekklinika alatti részen – figyelmeztet egy kisgyereket, hogy ne menjen a víz közelébe. A Boszorkányszigettel szemben, a bal parton, a Lövölde utcától délre a gát fehéren csillog: a fólia veri vissza a napsugarakat. Ezen a részen is szorgalmasan dolgoznak a katonák, magasítják a partot. Az újszegedi gátőrháznak már a lábazata jól látszik, normális vízállásnál, amikor hét méterrel alacsonyabb a szint, csak a tető figyelhető meg a mederből. Alig észrevehetően haladunk a part mellett, nehogy hullámokat keltsünk.

– Ma kegyes az időjárás, reméljük, ilyen is marad, míg le nem vonul az árhullám. Ezen a szakaszon, ha az erős szél a vizet a parthoz csapná, nem használna védműnek – magyarázza Seller András, miközben óvatosan kormányozza befelé a hajót.

A meder közepén olyan nagy a Tisza sodrása, hogy csak cikcakkban lehet az árral szemben haladni. Ebből is érzékelhető micsoda nyomás hárul a töltésekre.
 

tony64

Új tag
Tegnap reggel 980 centis vízmagasságot mértek Szegednél, este elérte a 989 centit. A szakemberek úgy számítják, ma is emelkedik legalább 10 centimétert a víz. A Tisza Szegednél várhatóan tíz méteren tetőzik, a hibahatár tíz-tizenöt centi. Nehéz az előrejelzés, de csütörtökre vagy péntekre várják a tetőzést. Változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben, Szegeden több mint ezren dolgoznak a gátaknál, mától egyetemisták is. Egyre több a védvonalakon átszivárgó víz és a koncentrált csurgás a belvárosi szakaszon, a partfal mentén is.

– Nincs szükség rendkívüli tanítási szünet elrendelésére, de arra kérem a <TABLE class=tablakeret borderColor=#cccccc cellSpacing=0 cellPadding=2 width=200 align=right bgColor=#f5f5f5 border=0><TBODY><TR><TD class=itemgeo11px>Nehéz a pontos előrejelzés

A szokásosnál sokkal nehezebb pontos előrejelzést adni az elkövetkező napok vízállásáról, a tetőzés időpontjáról – közölte Dobi László, az Atikövizig központi védelemvezetője. A Tisza árhulláma ugyanis a Duna visszaduzzasztása miatt rendkívül lassan vonul le; minden mellékfolyó – a szeszélyes csapadékviszonyok miatt nem mindig előrelátható – vízingadozása azonnal érezteti hatását a vízmagasságban; mindeközben a dunai visszaduzzasztás mértéke is folyamatosan változik. </TD></TR></TBODY></TABLE>szegedieket, hogy személykocsi helyett az ingyenes tömegközlekedést vegyék igénybe – hívta föl a figyelmet Botka László, Szeged polgármestere, a helyi védelmi bizottság elnöke tegnap. Hozzátette, ha vízügy szükségesnek látja, akár le is zárhatják a belvárost a gépjárműforgalom elől. Lakossági segítségre egyelőre nincs szükség – a polgármester köszönetét fejezi ki a szegedieknek az eddigi munkákért.

Tegnap a klinikák pincéiben is megjelent a víz, veszélyeztetve az elektromos berendezéseket. A veszély elhárítását megkezdte a vízügyi szolgálat. A város egyéb részein megjelent árvízi jelenségek nem számítanak rendkívülinek, és kezelhetők – mondta Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, központi védelemvezető.

Csongrád megyében tegnap már 3157 ember dolgozott a gátakon. Megemelte létszámát a katonaság, a polgári védelem; a rendvédelmi szervezetek a helyükön vannak, bekapcsolódott a munkába a Vöröskereszt is – mondta Frank József, a megyei védelmi bizottság elnöke. Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára tegnap Szegeden rámutatott, a szükséges anyagi és logisztikai eszközök továbbra is rendelkezésre állnak.

A megyében a legnagyobb gondot a Hármas-Körösön érkező árhullám okozza. Csongrádra ötezer homokzsákot kértek töltéserősítéshez.

<TABLE class=tablakeret borderColor=#cccccc cellSpacing=0 cellPadding=2 width=350 align=center bgColor=#f5f5f5 border=0><TBODY><TR><TD class=itemgeo11px>Jóindulatú Maros

A Maros tegnap 523 centi volt Makónál, vízszintje nagymértékben a Tisza visszaduzzasztásától függ – tudtuk meg Vágfalvi Zoltántól, az Atikövizig műszaki ügyeletesétől. Nagy vízszintemelkedést, amitől a korábbi meteorológiai előrejelzések alapján tartani lehetett, eddig nem jeleztek a vízgyűjtő területéről. </TD></TR></TBODY></TABLE>
 

tony64

Új tag
Nem sok képet találtam,majd csinálok a hétvégén,ezért a linkelt képem is csak illusztráció,a 2000-es áradás alkalmával készült,aminél most 65cm-rel magasabb a vízszint...
 

tony64

Új tag
A képek 2 napja készültek,ezért nem a mostani vízszintet mutatják,de azért félelmetes ez is...
 

Csatolások

 • 3_N.jpg
  3_N.jpg
  16.8 KB · Olvasás: 25
 • 3_Ni.jpg
  3_Ni.jpg
  9.9 KB · Olvasás: 27

GLinda

borda szösszenet
Azért nem irigylem azokat az embereket....nem szeretnék a helyükben lenni...az ország egyik legszebb városa víz alatt áll.....szörnyű...
 

mátyáskirály

Moderátor
Fórumvezető
Én ezt a képet készítettem a napokban a polgári tiszahíd közelében.
Sajnos csak a telómmal tudtam fényképezni, de korábban már csináltam digivel is, majd azokat is felrakom.

A kép érdekessége az, hogy a pálya töltésének tövében valahol egy 2.5 m magas biztonsági kerítésnek kellene lennie:D
 

tony64

Új tag
GLinda írta:
Azért nem irigylem azokat az embereket....nem szeretnék a helyükben lenni...az ország egyik legszebb városa víz alatt áll.....szörnyű...
Ezt jó volt hallani,mármint,hogy Szeged az egyik legszebb magyar város!Köszi!
Én speciel holnap megyek ki a gátakra,és segítek,mert mindenkire nagy szükség van!
 

Rekmak

borda kreatív
mátyáskirály írta:
Én ezt a képet készítettem a napokban a polgári tiszahíd közelében.
Sajnos csak a telómmal tudtam fényképezni, de korábban már csináltam digivel is, majd azokat is felrakom.

A kép érdekessége az, hogy a pálya töltésének tövében valahol egy 2.5 m magas biztonsági kerítésnek kellene lennie:D

Köszi Rex!! Várom ezt is!:cool:
Miért nem szóltál h. ittvagy a közelbe!!? :D
 

Diófa

Ismert tag
Hihetetlen ez a vízmennyiség, ha az ember nem a saját szemével látja, el sem hiszi. A híradó ehhez kevés...

A bal oldali képet tavaly nyáron csináltam Dobapusztánál (Jász-Nagykun), a jobb oldalit most vasárnap az öcsém, ugyanott.
A Tisza normális esetben innen kb. 2-300 méterrel beljebb folyik.
 

Csatolások

 • arviz Image4.jpg
  arviz Image4.jpg
  511 KB · Olvasás: 41

GLinda

borda szösszenet
Most hallottam a rádióban,hogy valami történt a Tiszán...és helikopterrel viszik a homokzsákokat, sőt még búvárokat is bevetettek a segítésbe....Mi történt?
 

tony64

Új tag
GLinda írta:
Most hallottam a rádióban,hogy valami történt a Tiszán...és helikopterrel viszik a homokzsákokat, sőt még búvárokat is bevetettek a segítésbe....Mi történt?
A helikopterről nem hallottam még,de a búvárokat Szegeden vetették be,hogy az ártéri betonfalon esett repedéseket betömje,hogy ne szivárogjon a víz.
 
Oldal tetejére