Veszélyes az iPhone

bende

Ismert tag
2003 December 27
2,401
1,072
113
Veszélyes az iPhone a Greenpeace szerint
Veszélyes vegyi anyagokat tartalmaz az iPhone - figyelmeztet a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet. Az Apple informatikai óriásvállalat első mobiltelefon modelljét a Greenpeace egy független minőségellenőrző céggel vizsgáltatta meg. A készüléket szétszedték és minden egyes darab összetételét elemezték. Kimutatták, hogy a 18 belső és külső alkatrész közül 9 tartalmaz a környezetre és az egészségre ártalmas anyagokat. A beépített antennában például brómot találtak. A maró hatású és mérgező anyagot más telefongyártó cégek már nem használják.
 

Kand Úr

Ismert tag
2003 December 14
3,045
465
83
37
Pécs, Jeopardy Lane 9764
Bocsánat, ha ezzel valakit megsértek, de a Greenpeace szerintem kb. éppen annyira ostoba, mint a környezetszennyező nagyvállalatok.

Félreértés ne essék, én is fontosnak tartom a természet, a környezet, a Föld védelmét, de az ő radikális módszereik, mindenbe belekötő viselkedésük az én véleményem szerint értelmetlenek, nem vezetnek sehova, hiszen sok emberből éppen visszatetszést váltanak ki.
 

bende

Ismert tag
2003 December 27
2,401
1,072
113
Nem akarom a Greenpeace-t védeni, de sokszor nincs más lehetőségük küzdeni a mutik ellen, minthogy radikális módszereikkel felhívják a nagyközönség figyelmét az adott problémára. Ez is valami ilyennek tűnik a szememben. Elképzelhetőnek tartom, hogy az Apple csak azért, hogy még 10 centtel növelje az egységnyi profitját 1-1 készüléken valóban olyan anyagokat is felhasznál hozzá, amit más környezettudatosabb gyártók már kerülnek annak környezetre káros hatásai miatt.
 
  • Like
Reactions: 1 person

riska

Képmester
2004 Május 3
4,375
22,187
113
Az összes elektronikai készüléket eddig ólmot tartalmazó ónnal forrasztották. Pár éve Az ROHS technológiának köszönhetően megoldották az ólommentes forrasztást. Bár a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal kevésbé tartósak ezek a forrasztások, tehát nagy válószínűséggel hamarabb elfekszik a vásárolt készülék egy egy forrasztási hiba miatt. De most örülhetünk, mert kevésbé szennyeztük a környezetet. :)
Bár azt nem tudom egy antennába minek bróm, de az akkuban mindig is voltak és vannak kevésbé környezetbarát cuccok, ólom,nikkel, kadmium, lítium.

Kicsit néha úgy érzem túllihegik ezeket a problémákat.
Amíg egy autó akkuban tizen kiló tiszta ólom van, kár azon siránkozni, hogy a processzorokban lévő 0,1 gramm ólommal mi lesz ... erről is írtak hasonló cikket.
Persze lehet azt mondani, hogy az autó akkumulátorokat mindenki visszaviszi a begyüjtő telepre, de ezt tudjuk, hogy ez sajnos nem így történik.