VirtualDub - help plíz!

marcellus

Ismert tag
Üdv mindenkik, de főleg a videjómágusok :)
Némi segítségre lenne szükségem, ugyanis egy videóból szeretnék kivágni egy részletet, de a vindóz múvi mékör nem tud mit kezdeni az avi-val úgy látszik, mivel, ha kivágom, amit szeretnék, a kép helyén egy zöld négyzet jelenik meg és semmi több.
Leszedtem a VirtualDub-ot (mint ilyesfajta topikokban istenített vágóprogit), annyira viszont nem tudok angolul, hogy rendesen boldoguljak vele, magyarán nem azt csinálja, amit szeretnék.........hiába, nem egy nyelvet beszélünk :)
Szóval, ha bárki tudna segítséget nyújtani abban, hogy VirtualDub-ban mi módon lehet egy részt kivágni, és csak azt elmenteni, kérem jelezze itt, vagy priviben "technikai analfabéla és angolulsemtudó" jeligére :D
Előre is köszönöm :koccint:
 

headshrinker

Új tag
A két ablak alatti fehér csíkon lehet ugrálni a videóban, és itt lehet kezdő illetve végpontokat kijelölni. A gombok sorra (balról jobbra a fehér csík alatt):

stop
lejátsza az új, szerkesztett videt (play1)
lejátsza az eredeti videt (play2)
vid elejére ugrik
1 framet ugrik hátra
1 framet ugrik előre
vid végére ugrik
keyframe-re ugrik hátra
keyframe-re ugrik előre
gyors lejátszás hátra keyframe-ig
gyors lejátszás előre keyframe-ig
vidszekvencia kijelölésének kezdete
vidszekvencia kijelölésének vége.

Részleteket kijelölni tehát az utolsó két gombbal lehet (fekete kis bigyók, hasonlítanak a word féle tabulátoros gombokhoz). A kívánt résznél lenyomod az első fekete bigyót, tekersz a vidben, majd a végén nyomsz egy második bigyót. Így kijelölsz egy vidrészt, ami kékkel fog megjelenni a fehér csíkban. Ezt lehet törölni. (Ergó úgy okoskodj, hogy az maradjon meg fehérként ami kell neked.

Elmentéshez vagy eredeti tömörítéssel mented (video-> direct stream copy), vagy ha nagyon belekavartál/filtereztél a vidbe újra kell tömöríteni (video->full processing mode, majd video->compression. Itt kiválasztod hogy mivel szeretnél tömöríteni aztán nosza file->save as avi...

Ha minden jól ment hurrá, ha nem értesz valamit csak szólj.
 

marcellus

Ismert tag
na így már tényleg nem volt túl bonyolult, köszi szépen, sikerült, a kép is és a hang is rendben volt, hálás köszönetem

:meghajolo:meghajolo:meghajolo:meghajolo:meghajolo
 

marcellus

Ismert tag
no ismét egy kis helpet szeretnék pliz :)
szóval az a nagy gondom, hogy állítólag lehet a virtualdub-bal filmet átméretezni, ez pedig nekem azt jelenti, hogy egy mostani nagy méretű file kisebb helyet foglal
amennyiben tényleg erről lenne szó, kérném tisztelettel a videjómágusok segítségét ennek mikéntjét illetően :confused:
na ezt jól megaszontam, szóval hogy a fittyfenébe lehetne ezt megcsinálni?
előre is köszönöm :meghajolo:koccint:
 

Viggen

Új tag
Nyomd le a CTRL+F, ekkor bejön a Filter ablak. Kattints az Add-ra, majd keresd meg a Resize filtert, majd OK gomb, és beállítod a méretet.
 

headshrinker

Új tag
Lényeges hogy milyen filter mode-ot használsz. (Meg persze hogy arányosan méretezz át, de gondolom ez elég triviális dolog.) Legjobb talán a lanczos vagy egy precise bicubic mode (a nearest neighbort nem ajánlom), de meg tudod nézni az eredményt a show preview gombbal. (Azaz végipörgetheted a mode-okat és a kis ablakban mutatja az eredményt.)

Na sok sikert.
 

Xmonster

<b>Moderátor</b>
Csak még annyit, hogy méret növeléshez inkább a Lanczost ajánlják, csökkentésre talán a Bicubicot...
 

marcellus

Ismert tag
újfent lenne egy kis problémám a virtualdub-bal.......vagy a proginak velem, már nem tudom követni :D
lassan átkeresztelhetem a topikot "ehavi vdub help"-re :rohog:

naszóval: egy filmből szeretnék kivágni pár részletet, de amikor megnyitom a filmet, akkor az első képen látható hibaüzenet jelenik meg, ha meg ezt leokézom, és keresném kifele a kivágnivalót, akkor a második hibaüzenet... :eek::confused:
tudja valaki a videjómágusok közül, hogy mi lehet a gond?

előre is thx :meghajolo
 

headshrinker

Új tag
Az első üzenet lényege az, hogy a virtualdub a VBR kódolású audiót át akarja írni CBR-re. (A CBR kompatibilisebb egyéb lejátszókkal.) Viszont ezzel elcsúszhat a hang a képhez képest, ezért ha ez következne be ajánlom a nandub-ot (hasonló freeware program), ami ezt biztosan megoldja anélkül, hogy tologatod az audiót hogy passzoljon a kép és hang. Sima oké-val is lehet hogy minden gond nélkül menni fog, vagy szenvedhetsz egy picit az audió újratömörítgetésével.

A második üzenet hibakódjait nem igazán tudom fejből,de valamelyik frame lehet hibás, nem tudom így ennyiből megállapítani, néha nekem is crash-el (bár szerencsére az újabb verzióknál egyre ritkábban), de szerintem a videó lehet hibás alapból.

Ha többet infót írnál le talán okosabbak lennénk.

Üdv.
 

marcellus

Ismert tag
elmentettem a crashinfot, feltettem, hátha neked mondd valamit
ezt előre, a fentieket meg utólag is köszi :meghajolo:koccint:
 

headshrinker

Új tag
Hmmm... utánanéztem neten, de össze egy francia fórumon találtam meg egyező crash-kódot. Elvileg ez a sor: "An out-of-bounds memory access (access violation) occurred in module 'XVID'... ...while decompressing video frame I64d (VideoSource.cpp:3154)..." azt jelenti kb hogy az I64d fram-vel van valami gond. De bevallom ilyen frameszámot még nem láttam amiben betűkarakter is van. Szóvan nem tudom mi akar ez lenni.

Annyit tudok tanácsolni hogy nyomj egy virt.dub menü->video->scan video stream for errors. (Ez megnézi van-e hibás frame.)

Ha talált valamit megpróbálhatod a virt.dub menü->video->error mode...->conceal error and resume decoding at next keyframe-et (megpróbálja átlépni a hibás frame-t)

Vagy a virt.dub menü->video->error mode...->decode even if the result may be garbled (megpróbálja beépíteni a hibás framet, a minőségromlás ellenére is)

Ha nem valamelyik frame hibás akkor fogalmam sincs. Milyen videó ez egyébként? (Esetleg tudsz feltenni egy file information képet?)

Esetleg próbáld meg nem XViD-del tömöríteni, hátha azzal van baj.

Hát kb ennyi, sajnos én sem értek hozzá, de remélem csak lesz valami a dologból.


 

ofc5

Tag
Sajnos az Xvid és Virtualdub párosítással nekem is voltak már gondjaim. Ezzel a filmmel szerintem egy teendőd van. Ha el tudsz jutni odáig, hogy a video>compression menüben beállítod a tömörítés nélküli módot. Elmented más néven, kiteszi neked tömörítetlen formába (a fájlméret extrém nagy is lehet a film hosszától függően 4-10GB), majd kivágod a szükséges részeket és újra letömöríted pl DivX-szel azt jól kezeli. Én először mindig a képet tömörítem és utána a hangot. Vdubbal CBR Mp3-t válassz, ne VBR-t mert a hang elcsúszik.
 

Chimera

borda bluesman
végső esetre jó lehet ofc5 ötlete de arra vigyázz hogy ntfs meghajtóra mentsd a videt mert ha fat-ra mented és nagyobb lesz 2G-nál nem biztos hogy később tudod használni. A legjobb ötlet szerintem Headshrinker-é, tedd fel a NanDubot az kezeli rendesen az X-videt (legalábis nálam), de megoldás lehet egy újabb x-vid feltelepítése is. Ha a vid hibás meg halgass Headshrinker-re, nagy okosságokat mond :)
 

headshrinker

Új tag
Hát ha komplett filmet akar tömörítetlenül elmenteni az furcsa lesz, ugyanis nekem tömörítetlenül 1 perc több mint 2 giga. Ez egy másfél órás vidnél 180 giga... Szóval ez így nehézkesen megy 200 gigás winyó nélkül.
 

Chimera

borda bluesman
Komplett videt tényleg hülyeség, még ha elfér is, beleőszül mire újra feldolgozza.
A NanDub viszont jó ötlet, nálam tökéletesen működött x-viddel
 

marcellus

Ismert tag
köszönöm a tanácsokat/javaslatokat, de (szemét módon) a legkönnyebb megoldást választottam, mégpedig azt, hogy mivel nem kellett a film, csak nálam volt, odaadtam a tulajnak, kínlódjon vele ő :D
najó, ez így nem igaz, viszont mégiscsak jobban ért hozzá, mint én...
ha egyszerűbb lett volna a dolog, elboldogultam volna vele, de miután leadtam az infokat az illetőnek, azt mondta, hagyjam, majd megcsinálja

viszont még egyszer köszönöm minannyiotoknak, hogy próbáltatok segíteni, így is egy raklapnyi újdonságot tanultam :meghajolo
 

abrax

Tag
Sziasztok!

Ide írok, mivel látom hogy kezdett átmenni VirtualDub megatopicba :)

Én is eléggé kezdő volnék ilyen téren, és volna egy kérdésem.
Rögzítettem a tuner kártyámmal egymás után 2 filmet, DivXben... a reklámot sikerült az első elejéről levágni, viszont a film vége (a reklámok eltolódása miatt :sír: ) már a második Divx fájl elején van. Szóval a második elejét levágtam, elmentettem egy fájlba, majd próbáltam az elsőhöz hozzáadni az "Append AVI segment..."-tel. Viszont, azt írja ki, hogy nem tudja, mert "The videos have different sampling rates (25.00100 vs 25.00106)", pedig az eredeti kódolás, amit a tuner kártya program csinált, gondolom azonos volt mindkét fájlnál, és Direct Stream Copyval mentettem újra a videket.
Próbáltam a Frame Rate-et átállítani a 2.-nál pontosan 25.00100-ra, de újabb append próbánál most meg 25.00125-öt írt ki és megint nem tudta hozzáfűzni.

Képmesterek, ötlet, hogyan tudnám megoldani a kettő összefűzését?

Köszönöm előre is!
 

headshrinker

Új tag
??? Most sampling rate, vagy frame rate? Frame rate lehet csak 25.000106 (ez az fps) skalár; a sampling rate az Hz-ben (kiloHz-ben) van megadva és 22050, 44000, 48000 és hasonló értékeket vehet fel.

Szóval "The videos have different sampling rates (25.00100 vs 25.00106)" ez számomra elképzelhetetlen...

Tudsz esetleg képet feltolni a hibaüzenetről?
 
Oldal tetejére