WIN 8 Hírek

bende

Ismert tag
http://www.fn.hu/tech/20110914/ra_sem_ismerni_uj/

Rá sem ismerni az új Windowsra

A Microsoft bemutatta egészen új elképzelését a Windowsról. Lényegében a mai okostelefonok képernyőjét láthatjuk viszont asztali gépeinken és nyilván más érintőképernyős készülékeinken.
D.P. - FN.hu
2011. szeptember 14. 12:15


A Microsoft is átgondolta az filozófiáját és valami egészen újjal állt elő. Az utolsó nagy változás a Win95 volt - amelynek az asztaligép kifejezést is köszönhetjük - mely után a következő Windows ismét forradalminak hat.

Manapság a gépek többsége éppen hogy a legkevésbé asztali. (A Microsoft saját felmérése szerint 3-ból 2 gép mobil.) Majd mindegyikük vezeték nélküli internetezésre alkalmas, és lassan nincs kivétel méret szerint sem, legyen az egy 10 colos telefon vagy szobafal méretű „Smart TV”.
A tárolókapacitások megabájtok helyett manapság terabájtokban számolódnak, de lassan abban is feleslegesen, hiszen az új jelszó a felhő. De ami a legfontosabb, az okostelefonok tényleg megváltoztatták azt, ahogyan a számítástechnikához viszonyulunk. A többség számára most került a helyére a számítástechnika, amely kiszolgálója lett mindennapi igényeinek, és nem egy nehezen értelmezhető és technológiai szaktudást igénylő szoftverek és hardverek tőle független halmaza.

Minden más

Kezdve az új Windowszal a legelején, a kezdőképernyő is teljesen megváltozott. Átvette a cég mobiljain látható csempékből kialakított megjelenést. A Metro Style-t (a New York-i metró csempéiről jutott eszükbe állítólag) kapta meg az új operációs rendszer is.

Ennek kapcsán nyilván sokan fogják majd a fejüket, akik még a mai napig XP-t vagyis a Microsoft három generációjával ezelőtti Windows változatát használják, és a legkevésbé gondolkodnak okos eszközökben, hogy hogyan fogják ezt kezelni. És ez csak a kezdet, ugyanis a programokat a jelek szerint egyértelműen felváltják az applikációk.
Bár a jelenlegi módon is futtatható lesz a legtöbb program, de mára Microsoft is elkötelezte magát a felhőalapú számítástechnika mellett. Ez nem más, mint hogy nem kell programokat, dokumentumokat a gépünkön tárolnunk, hanem azok egy korlátlan méretű és nem konkrét helyen tárolódnak és futnak. Valójában minden a neten keresztül működik.

Ennek sok típusával már most is lehet találkozni a Microsoft termékeinél is. Az online felhasználói fiókok jelenleg is egy úgynevezett Live ID segítségével érhetők el, amelynek révén számtalan szolgáltatáshoz jutunk. Így a korábban csak Hotmail fiókként használt azonosítónkkal kaphatunk egy saját 25 gigabájtos online tárhelyet a „Sky-Drive-ot”, vagy az „Office 365-öt”, amely a cég irodai szoftvercsomagjának online verziója.

8 pillanat

Szinte mindenki szenvedett már a Windowsokkal a betöltési idejük miatt. Ez idővel, ahogy szaporodnak a gépen a különféle „fontos” programok csak egyre rosszabb lett. Elvileg ebben is radikális változást hoz a Win8. Már közzétettek egy videót, amelyben a rendszer alig néhány pillanat alatt felállt. A videón kivették a telepeket a laptopból, majd visszatették, bizonyítva, hogy nem csak hibernálták a gépet, majd láss csodát a rendszer életre kelt 8 másodpercen belül. A leírás szerint mindez úgy lehetséges, hogy a rendszerállapot és memóriaadatok egy fájlt hoznak létre leállításkor, majd ez olvasódik be indításkor. Mindez azt eredményezi, hogy a jelenlegi 7-es operációs rendszernél 30-70 százalékkal gyorsabb lehet az indulás.
A csak asztaligépes felhasználásnak tehát búcsút int a Windows 8-cal a Microsoft. A kezdőképernyő mellett - amelyet nem lehet majd visszacsempészni a régi típusúra - megújul az Explorer 10. kiadásának felülete is, amely a tervek szerint a tartalmat helyezi az előtérbe. Ez például azt jelenti, hogy a címsáv eltűnik használat közben, és csak kereséskor, vagy igény szerint jelenik meg újra. A dokumentumkezelő is változik, megkapja a jelenlegi Office megjelenését, vagyis egy vastag szalagon lehet majd a dokumentumok közt navigálni. (Ez a megoldás szintén sokak számára nem éppen kedves ötlet.) Az oprendszer megjelenéséről most csupán annyit tudni, hogy az üzleti verzió jövő év ősze környékén jön.
 
Oldal tetejére